-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:45
No menu items!

O nouă lovitură pentru DNA la Tribunalul Bihor. Fost șef din Poliție, ACHITAT

spot_img

O nouă loviură pentru Direcția Națională Anticorupție (DNA). Magistrații Tribunalului Bihor au desființat dosarul în care a fost trimis în judecată comisarul sef Gheorghe Cornel Sava, fostul șef al Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Bihor.

Potrivit luju.ro, dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA – Oradea, structură condusă până de curând de procurorul Ciprian Man, aflat acum la DNA București.

Astfel,  marți, pe 25 aprilie, Tribunalul Bihor a dispus achitarea comisarului șef Gheorghe Sava pentru toate cele cinci pretinse fapte de abuz în serviciu și pentru pretinsa faptă de fals intelectual. Achitările au fost decise în baza art. 16 alin. (1) lit. a din Codul de procedură penală, potrivit căruia „fapta nu există”, și în baza art. 16 alin. (1) lit. b din Codul de procedură penală, potrivit căruia „fapta nu este prevazută de legea penala sau nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzuta de lege”, mai arată luju.ro

Sentința Tribunalului Bihor nu este definitivă.

Tip solutie: Achitare

Solutia pe scurt:

1.In baza art. 396 alin. 5 C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) C.pr.pen. achita pe inculpatul S. G.-C. sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu si obtinerea unui folos necuvenit pentru sine si pentru altul prev. de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 Noul Cod penal cu aplicarea art. 5 Noul Cod penal (pct. 1 din rechizitoriu).

2.In baza art. 396 alin. 5 C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) C.pr.pen. achita pe inculpatul S. G.-C., sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu si obtinerea unui folos necuvenit in forma continuata prev. de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 Noul Cod penal, cu aplicarea art. 35 Noul Cod penal si cu aplicarea art. 5 Noul Cod penal (pct. 2 din rechizitoriu).

3.In baza art. 396 alin. 5 C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) C.pr.pen. achita pe inculpatul S. G.C., sub aspectul savarsirii infractiunii de fals intelectual prev. de art. 289 Cod penal 1969 cu aplicarea art. 5 Noul Cod penal (pct. 3 din rechizitoriu teza a-I-a).

4.In baza art. 396 alin. 5 C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) C.pr.pen. achita pe inculpatul S. G.-C., sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu prev. de art. 297 alin. 1 Noul Cod penal cu aplicarea art. 5 Noul Cod penal (pct. 3 din rechizitoriu teza a II-a).

5.In baza art. 396 alin. 5 C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. a) C.pr.pen. achita pe inculpatul S. G.-C., sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu si obtinerea unui folos necuvenit pentru altul, prev. de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 Noul Cod penal, cu aplicarea art. 5 Noul Cod penal (pct. 4 din rechizitoriu).

6.In baza art. 396 alin. 5 C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. a) C.pr.pen. achita pe inculpatul S. G.-C., sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu si obtinerea unui folos necuvenit pentru altul prev. de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 Noul Cod penal, cu aplicarea art. 5 Noul Cod penal (pct. 5 din rechizitoriu).

In baza art. 397 alin.1 C.pr.pen., art. 19. alin. 1 C.pr.pen., art. 25 alin. 1 C.pr.pen. raportat la art. 1357 Cod civil respinge actiunea civila exercitata de partea civila N. G. M., avand ca obiect obligarea inculpatului S. G.-C. in solidar cu I.P.J. BIHOR-introdus in cauza in calitate de parte responsabila civilmente, la plata de despagubiri civile constand in suma de-1950 lei cu titlu de daune materiale si suma de 20000 Euro si dobanda legala aferenta cu titlu de daune morale, ca neintemeiata. In baza art. 397 alin. 1 C.pr.pen., art. 19. alin. 1 C.pr.pen., art. 25 alin. 1 C.pr.pen. raportat la art. 1357 Cod civil, respinge actiunea civila exercitata de partea civila MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE-Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Cluj Napoca-Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bihor avand ca obiect obligarea inculpatului la plata sumei de 2000 lei cu titlu de despagubiri civile, ca neintemeiata. Respinge cererea partii civile N. G. M. de obligare a inculpatului S. G.-C. in solidar cu I. P. J. Bihor- introdus in cauza in calitate de parte responsabila civilmente, la plata cheltuielilor judiciare suportate pe parcursul procesului penal in cuantum de 2500 lei reprezentand onorariu de avocat si contravaloarea benzinei aferente deplasarilor efectuate la termenele de judecata in fata instantei.

In baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare.

Pronuntata in sedinta publica, azi, data de 25.04.2017.

Tribunalul Bihor
dosar nr. 3546/111/2014

Comisarul șef Gheorghe Sava a fost trimis în judecată, în iulie 2014, pentru 4 infracțiuni de abuz în serviciu cu obținerea unui folos necuvenit pentru sine și pentru altul, dintre care una în formă continuată, fals intelectual și abuz în serviciu.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In calitate de comisar sef de politie si sef al Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IPJ Bihor, inculpatul Sava Gheorghe, in noaptea de 22/23 august 2012, l-a intimidat, prin declinarea calitatii de ofiter de politie si sef al serviciului mentionat si l-a acuzat fara niciun temei faptic de savarsirea infractiunii de braconaj pe un paznic de vanatoare al Asociatiei de vanatoare ‘Vanatorul Alpin’. Astfel, Sava Gheorghe i-a luat arma de vanatoare si munitia aferenta, cu incalcarea dispozitiilor din Codul de procedura penala, fara sa intocmeasca vreun proces-verbal de constatare a unei infractiuni sau alt act care sa creeze contextul legal al ridicarii armei si munitiei. Prin aceste actiuni, inculpatul Sava Gheorghe a cauzat o vatamare a drepturilor si intereselor legitime ale unei persoane fizice si, in acelasi timp, l-a impiedicat pe paznicul de vanatoare sa declanseze primele cercetari fata de inculpatul Sava Gheorghe si fata de alte persoane, acestia obtinand folosul necuvenit de a nu face obiectul unor cercetari privind acte de braconaj.

La data de 21 noiembrie 2013, in cursul instrumentarii, de catre DNA, a prezentei cauze, s-a dispus identificarea armelor detinute de inculpatul Sava Gheorghe si predarea acestora catre un armurier autorizat, in urma luarii masurii preventive a obligarii de a nu parasi localitatea Oradea si a interdictiei de a detine, de a folosi si de a purta vreo arma sau munitie. Cu ocazia identificarii armelor detinute de inculpatul Sava Gheorghe, s-a constatat ca printre cele 12 (douasprezece) arme, figureaza si arma de foc letala, cu teava lunga, basculanta, cu destinatia ‘vanatoare’, marca G.M. SUHL, calibru 20. Aceasta arma de vanatoare nu figura si nu figureaza printre armele inscrise in permisul de arma emis pe numele inculpatului Sava Gheorghe si nici in Registrul detinatorilor de arme supuse autorizarii – Persoane fizice al Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IPJ Bihor.

In cursul anului 2008, fiul inculpatului Sava Gheorghe, a cumparat o arma de vanatoare din Olanda, marca G.M. SUHL, calibru 20. La data de 18.09.2008, in permisul de arma al fiului a fost inscrisa o arma letala, de vanatoare, marca G.M. SUHL, calibru 20, cu o alta serie, viza fiind aplicata de inculpatul Sava Gheorghe, seful Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IPJ Bihor, fara a se fi verificat corespondenta dintre seria inscrisa pe arma sau pe teava cu cea din documentele care o insotesc. La data de 25.09.2012, cu ocazia prelungirii valabilitatii permisului de arma al fiului, printre armele detinute de acesta, in numar de 5 (cinci), a fost mentionata si arma cu datele de identificare nereale. La data de 18.09.2013 fiul lui Sava Gheorghe a fost obligat sa depuna armele pe care le detinea la un armurier autorizat, ca urmare a suspendarii dreptului de a purta si folosi arme, iar tatal sau, pentru a nu risca pierderea armei marca G. M. SUHL, calibru 20, a facut demersuri si a cumparat arma de vanatoare, prin intermediul unei societati comerciale, care fusese detinuta de fiul sau. La data de 26.09.2013, inculpatul Sava Gheorghe a avizat inscrierea armei respective in permisul sau de arma, fara ca arma sa fie prezentata pentru verificare lucratorului de politie din cadrul SAESP Bihor.
De data aceasta, inculpatul Sava Gheorghe a incalcat atat dispozitiile art. 12 din HG nr. 130/2005, dar si dispozitiile din Procedura emisa de IGPR privind activitatea de autorizare a persoanelor fizice pentru procurarea, detinerea, portul si folosirea armelor letale cu destinatia vanatoare si tir sportiv.

Prin aceea ca a avizat inscrierea, in permisul de arma al fiului sau si ulterior in propriul permis de arma, a unei arme letale cu o alta serie decat cea reala si nu a prezentat-o pentru verificare, in anii 2008, 2012 si 2013, respectiv prin aceea ca a detinut o arma letala care nu figureaza in nicio evidenta, inculpatul a cauzat o vatamare intereselor legitime ale statului privind evidenta armelor detinute de persoane fizice pe teritoriul Romaniei, prin aceasta obtinand pentru sine folosul necuvenit al detinerii armei respective.

In cursul anului 2013, inculpatul Sava Gheorghe, comisar sef de politie si sef al Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IPJ Bihor, a aplicat viza de prelungire a valabilitatii permisului sau de arma tip A (in care erau trecute armele de colectie pe care le detinea), fara a intocmi o cerere in acest sens si fara sa prezinte spre verificare armele pentru care trebuia sa solicite prelungirea detinerii lor, indicand ca documentatie un dosar referitor la permisul de arma tip B (in care erau trecute armele letale), atestand astfel imprejurari necorespunzatoare adevarului intr-un document oficial. Verificandu-se in evidentele Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase Bihor documentatia care a stat la baza aplicarii vizei de prelungire a valabilitatii permisului de arma tip A, s-a constatat ca aceasta nu exista, inculpatul SAVA GHEORGHE incalcand dispozitiile art. 26 alin. 1 din HG nr. 130/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor, prin aceea ca nu a intocmit cererea de prelungire a valabilitatii permisului de arma, cu mentionarea armelor inscrise in permis si nu a prezentat armele respective lucratorului de politie din cadrul SAESP Bihor, subordonat de-al sau, care avea ca atributii de serviciu prelungirea valabilitatii permiselor de arma persoane fizice. Raportat la aceasta situatie a rezultat ca inculpatul Sava Gheorghe a detinut si detine in mod ilegal cele trei arme de colectie, incalcand si dispozitiile legale privind prezentarea spre verificare a armele respective.

In conditiile in care a luat cunostinta de faptul ca o persoana detine a pastrat o arma de vanatoare in mod necorespunzator (sub pat), inculpatul Sava Gheorghe nu a aplicat amenda corespunzatoare cuprinsa intre 2.000 si 5.000 lei si de a nu i-a suspendat dreptul de detinere si port arma pe o perioada de 6 luni persoanei respective, cauzand o vatamare intereselor legitime ale statului cu privire la regimul armelor si munitiilor.

In calitatea sa de comisar sef de politie si sef al Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IPJ Bihor, inculpatul Sava Gheorghe nu a luat masuri pentru ridicarea armei de vanatoare de la o persoana, in vederea indisponibilizarii, in luna octombrie 2013, cunoscand ca aceasta a savarsit infractiunea prevazuta de art. 140 din Legea nr. 295/2004, in sensul ca a detinut-o in mod ilegal si nu a depus-o la un armurier, dupa ce i-a expirat valabilitatea permisului de arma. in plus, inculpatul a autorizat vanzarea-cumpararea armei de vanatoare, pentru a nu fi confiscata.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor, propunandu-se instantei luarea masurii preventive a controlului judiciar fata de inculpatul SAVA GHEORGHE, privind detinerea, folosirea si utilizarea armelor si a munitiilor.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul DGA Serviciul Judetean Anticoruptie Bihor si al SIPI Bihor.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

comunicat DNA