Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că patru aeronave au fost ridicate, în noaptea de joi spre vineri, două aparţinând Forţelor Aeriene Române şi două Forţelor Aeriene Spaniole, după ce forţele ruse au atacat cu drone mai multe obiective din Ucraina, din apropierea graniţei cu România. O dronă ar fi intrat pentru scurt timp în spaţiul aerian naţional, în zona frontierei cu Ucraina.
Ministerul Apărării Naţionale a transmis, vineri, forţele ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina, în apropierea frontierei fluviale cu România, pe braţul Chilia al Dunării.
”Ca urmare a detectării unor grupuri de drone care se apropiau de spaţiul aerian al Ucrainei, în apropierea spaţiului aerian al României, Centrul Naţional Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţul Tulcea, fiind transmise, la ora 2.01, mesaje RO-Alert”, au precizat reprezentanţii MApN.
Patru aeronave au fost trimise să monitorizeze situaţia.
”Pentru monitorizarea situaţiei, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de pe Baza 86 Aeriană Borcea începând cu ora 1.52 şi, ulterior, începând cu ora 3.22, încă două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole din serviciul de luptă Poliţie Aeriană Extinsă, de pe Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Toate cele patru aeronave de luptă au aterizat pe bazele aeriene în jurul orei 4.00. Pe parcursul acestui interval orar, sistemul de supraveghere radar al României a indicat posibilitatea ca una dintre dronele implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene să fi intersectat, în jurul orei 03.00, pentru o perioadă foarte scurtă, de sub trei minute, spaţiul aerian naţional, în zona de frontieră cu Ucraina”, a menţionat sursa citată.
Ministerul Apărării Naţionale a precizat că, din datele disponibile la acest moment, nu a fost semnalată existenţa unei zone de impact pe teritoriul naţional.
Forţele Ministerului Apărării Naţionale au demarat însă, începând din această dimineaţă, cercetări în zonă cu mijloace aeriene şi cu echipe la sol.
MApN a mai transmis că a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.
De asemenea, Ministerul Apărării Naţionale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional.
Poate transporta 90 kg de exploziv
La începutul acestei luni, cel puţin o dronă ar fi intrat în România în timpul atacurilor nocturne asupra Ucrainei.
Drona a fost monitorizată în timpul zborului de două avioane românești F-16. Avioanele au patrulat cerul timp de o oră și trei sferturi, de la 2:25 la 4:08, conform unui comunicat al Ministerului Apărării din România. În cele din urmă, drona a ieșit din spațiul aerian românesc și a intrat pe teritoriul ucrainean
Drona Shahed, folosită de armata rusă dar proiectată în Iran, este deosebit de periculoasă deoarece poate transporta între 25 și 90 kg de explozibil, în funcție de model. Shahed-136, denumită Geran-2 de Rusia, este o dronă de fabricație iraniană, cunoscută și sub numele de dronă „kamikaze”.
Aceasta a fost utilizată pe scară largă în conflictul Rusia-Ucraina. Având un design unic de aripă delta, are o anvergură a aripilor de aproximativ 2,5 metri și o lungime de aproximativ 3,5 metri.
Drona utilizează un motor mic pentru a acționa o elice montată în spate, ceea ce îi permite să navigheze la viteze de aproximativ 185 km/h, cu o rază de acțiune operațională cuprinsă între 1.800 și 2.500 de kilometri. Acest lucru o face foarte eficientă pentru lovituri pe distanțe lungi.
Adina Bucur