2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:39
No menu items!

O misiune tehnică a FMI vine în 15 octombrie la București. Guvernul are deja restanțe!

spot_img

Andrea-Schaechter-FMI-negociator-romania-acord

O misiune Tehnică a Fondului Monetar Internațional (FMI) se va afla din 15 octombrie la București, pentru a evalua stadiul în care se află angajamentele asumate de Guvern în actualul acord de tip preventiv. Executivul a acumulat deja o restanță, care avea ca termen-limită 25 septembrie 2013.

În scrisoarea de intenție asumată de autoritățile române cu finanțatorii externi, Guvernul și-a asumat ca, până la finalul lunii septembrie, să publice o parte din rapoartele privind arieratele lunare, precum și măsurile de corecție luate de fiecare unitate administrativă centrală și locală. Ceea ce Executivul nu a făcut până acum.

Un alt criteriu de performanță care trebuia îndeplinit până la finalul lunii septembrie era finalizarea unui pachet de bază al serviciilor medicale. Proiectul a fost lansat de Ministerul Sănătății și se află în dezbatere publică până la 1 noiembrie.

Misiunea tehnică va analiza inclusiv stadiul câtorva angajamente luate de BNR pentru reducerea creditelor neperformante (CNP) înregistrate de bănci. Banca centrală va trebuie să demonstreze că băncile au înregistrat un progres în înlăturarea creditelor neperformante, care au fost provizionate în totalitate, din bilanțurile proprii.

De asemenea, reprezentanții Fondului vor analiza Codul Insolvenței, dar și dacă discrepanțele dintre Codul Fiscal și sistemul de raportare IFRS, în tratatmentul CNP, au fost eliminate. În scrisoarea de intenție se precizează că semnalul acestei misiuni tehnice, dat în urma evaluărilor de la București, ”va fi unul decisiv” pentru evoluția programului convenit cu România.

Misiunea tehnică va precede delegația oficială a FMI și Comisiei Europene din luna decembrie.

Consiliul Director al FMI a avizat, la 27 septembrie, scrisoarea de intenție transmisă de autoritățile române și a aprobat încheierea unui nou acord stand-by cu România, cu o durată de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.

Guvernele României au cerut de fiecare dată derogări de la acordurile cu finanțatorii externi. Consiliul Director al FMI a avizat, chiar la finalul lunii iunie, cu trei derogări, ultimele evaluări ale acordului cu România.

foto: bancherul.ro

Cosmina Croitoru