2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:13
No menu items!

O importantă rețea de trafic de cocaină, destructurată de polițiști și procurori DIICOT UPDATE

spot_img
Traficant de droguri, reținut de procurorii DIICOT
foto: citynews.ro
  • UPDATE

Liderul unei importante rețele de trafic de cocaină, plasată, în ultima perioadă, consumatorilor din București și Constanța, a fost reținut joi de polițiști de la Combaterea Criminalității Organizate și Antidrog și de procurori DIICOT. Florin Mangu, zis „Dumbo” și unul dintre membrii rețelei sale, zis „Talanu”, vor fi audiați de anchetatori în acest caz, urmând să fie prezentați instanței cu propunerea de arestare preventivă.

Florin Mangu – a cărui soție este, potrivit unor surse judiciare, notar în Constanța – a mai fost trimis în judecată de procurorii DIICOT și în primăvara anului 2009, pentru fraude cu carduri de credit cu un prejudiciu de 11 milioane de euro.

Procurorii susțineau atunci că gruparea condusă de Florin Mangu, Cătălin Zlate, zis „Roșcatu”, Manuel Sorin Păun, zis „Puia”, Bogdan Nistor, zis „Bobo”, Mihai Ghiață, zis „ICE”, Cosmin Popescu și Mihai Dumitru ar fi reușit să scoată, în perioada 2004 – 2006, din conturile mai multor cetăţeni americani sau ai Uniunii Europene câteva milioane de dolari. Tinerii au intrat în atenţia ofiţerilor Brigăzii pentru Combaterea Crimei Organizate (BCCO) Constanţa în 2004, când Secret Service i-a sesizat pe poliţiştii români despre apariţia pe Internet a unei pagini web identice cu cea aparţinând Bank of America, site-ul respectiv fiind administrat de la calculatoare ale căror IP-uri figurau în Constanţa. În urma anchetei, procurorii au stabilit că membrii rețelei trimiteau e-mailuri clienţilor băncii, prin care îi înştiinţau de existenţa unei noi pagini de internet a instituţiei. Neştiind despre ce e vorba, americanii accesau site-ul respectiv şi introduceau toate datele de identificare ale cardurilor bancare. Tinerii aflau astfel toate informaţiile necesare pentru a fabrica clone ale cardurilor clienţilor, pe care le foloseau apoi la diverse bancomate, golind conturile bancare respective. Ancheta desfăşurată în acel an a scos la iveală faptul că, pe lângă clienţii Bank of America, constănţenii i-au înşelat şi pe utilizatorii serviciilor First Tennessee Bank USA, Interpay Netherland BV Olanda şi Instituto Centrale delle Banche Popolare Italia.

Cătălin Zlate a fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare, ceilalți membri ai rețelei primind pedepse cu închisoarea de cel mult trei ani – cea mai mare pedeapsă de trei ani de închisoare urmând să fie executată de Florin Mangu.

În libertate, Zlate ar fi pus bazele unei ample rețele transnaționale (cu 42 de membri activi, sprijiniți de alte 50 de persoane) de fraude cu carduri de credit, trafic de droguri și spălare de bani, împreună cu Marian Răzvan Scurtulescu (fiul arhitectului Arhiepiscopiei Tomisului) și Cristian Ciuvăț – arătau, la finele anului 2010, surse din rândul anchetatorilor DIICOT.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au reținut un bărbat, având porecla „Talanu”, acuzat că a vândut în București și Constanța importante cantități de droguri.

„Talanu” a deținut și vândut pe teritoriul României, îndeosebi pe raza municipiilor București și Constanța, în repetate rânduri, importante cantități de droguri, se arată într-un comunicat al DIICOT.

De asemenea, el este acuzat că a procurat, în zilele de 21 și 22 septembrie 2013, cocaină pe care o deținea în vederea vânzării.

În urma perchezițiilor efectuate, procurorii au descoperit la locuința acestuia două kilograme de canabis, un cântar, mai multe ambalaje din folie transparentă folosite de traficanții de droguri pentru porționarea acestora în doze de câteva grame și un alt cântar electronic cu urme de canabis.

„Talanu” va fi dus în fața unui judecător cu propunere de arestare preventivă.

Lucian Mera/Sofia Marinescu