-0.2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025 - 1:00
No menu items!

O furtună solară uriașă lovește Pământul joi și vineri. Vor fi afectate comunicațiile și rețelele electrice

spot_img

O furtună solară uriașă, clasificată la nivelul 4 pe o scară de la 1 la 5, lovește Pământul joi și vineri și ar putea afecta comunicațiile, rețelele electrice și operarea sateliților, a anunțat, joi, Centrul de predicții a vremii spațiale din SUA.

Intensitatea și caracteristicile complete ale furtunii, care se deplasează spre Pământ cu aproximativ 4 milioane de kilometri pe oră, nu vor fi cunoscute până când aeasta nu va ajunge la sateliții Advanced Composition Explorer care orbitează 1,6 milioane de kilometri de Pământ. Sateliții vor măsura viteza și intensitatea magnetică a furtunii, care se așteaptă să sosească pe Pământ la 15 până la 30 de minute după ce a ajuns la observatoarele spațiale, a declarat Shawn Dahl, coordonatorul serviciului Centrului de Predicție Meteorologică Spațială, într-un briefing de presă. Mai multe erupții solare intense, cunoscute sub numele de erupții de clasă X, au apărut în această săptămână.

Ejecțiile de masă coronală sunt nori mari de gaz ionizat numit plasmă și câmpuri magnetice care erup din atmosfera exterioară a Soarelui. Atunci când acestea sunt îndreptate către Pământ, ele pot provoca furtuni geomagnetice sau perturbări majore ale câmpului magnetic al Pământului.

„Furtunile geomagnetice pot avea un impact asupra infrastructurii din orbita apropiată a Pământului și de pe suprafața Pământului”, conform Centrului de predicție a vremii spațiale.

Ca urmare, centrul a notificat Agenția Federală de Management al Urgențelor, rețelele electrice nord-americane și operatorii de sateliți să se pregătească pentru întreruperi, mai ales având în vedere cantitatea de pregătiri și eforturile de ajutor așteptate pentru uraganul Milton , a spus Dahl.

Din punct de vedere istoric, furtunile G4 sunt obișnuite în timpul unui ciclu solar, dar G5, sau furtunile geomagnetice extreme precum cea care a avut loc pe 10 mai , sunt incredibil de rare, a spus Dahl. Această nouă furtună are o șansă de 25% să devină un G5, a spus el.

D.Constantin