Societatea comercială MD Agricola se ocupă cu fabricarea de dispozitive, aparate şi instrumente medicale şi stomatologice
O firmă a lui Mircea Dinescu – al cărei obiect principal de activitate este, conform datelor de la Registrul Comerţului, fabricarea de dispozitive, aparate şi instrumente medicale şi stomatologice – se numără printre beneficiarele contractelor de arendă pe terenurile Academiei Române.
În documente din dosarul în care este urmărit penal fostul preşedinte al Fundaţiei Patrimoniu a Academiei Alexandru Bogdan, anchetatorii enumeră 20 de contracte de arendă, prin care ar fi fost favorizate tot atâtea „entităţi”.
Unul dintre contractele menţionate este, potrivit anchetatorilor, cel încheiat la 10 decembrie 2002, între Academia Română şi SC MD Agricola SRL, informează Mediafax.
Această firmă îi are ca asociaţi pe poetul Mircea Dinescu şi pe soţia acestuia, Maria Dinescu. Sediul social este în satul Potelu, comuna Ianca, judeţul Olt, iar activitatea principală – „fabricarea de dispozitive, aparate şi instrumente medicale şi stomatologice”, potrivit datelor înregistrate la Registrul Comerţului.
Referitor la contractul încheiat cu această firmă, anchetatorii susţin, conform unor documente obţinute de Mediafax, că Fundaţia Patrimoniu, „fără a avea avizul Consiliului Director, a aprobat, prin Acordul nr. 396 din 25 iunie 2007, derularea lucrărilor privind reconversia plantaţiilor viticole în suprafaţă de 50 hectare, prelungirea termenului de arendare şi transformarea Contractului de arendă în Protocol de colaborare tehnico-ştiinţifică şi economică”.
Anchetatorii precizează, în aceleaşi documente, că „în contractul de arendă nu pot fi introduse alte clauze comerciale şi nu se poate transforma contractul de arendă în protocol sau convenţie tehnico-ştiinţifică şi economică”.
De asemenea, este menţionat faptul că „arenda pentru perioada 2007-2008 nu a fost calculată de Fundaţia Patrimoniu pentru a fi comunicată arendaşului, în vederea achitării, şi nici nu a fost achitată”.
Totodată, arată anchetatorii, bugetul de venituri şi cheltuieli al arendaşului nu a fost aprobat de Fundaţia Patrimoniu, nefiind respectate prevederile Regulamentului din 10 martie 2006.
Poetul Mircea Dinescu a declarat miercuri, pentru Mediafax, că a luat în arendă 50 de hectare de teren din patrimoniul Academiei Române şi a precizat că „nu vede unde este problema”, având în vedere că „arenda este plătită la zi”.
„E un teren de la Academia Română pe care eu l-am luat în arendă şi pe care am plantat vie. (…) Eu mi-am plătit arenda, sunt la zi, nu văd care ar fi problema”, a declarat Dinescu.
Întrebat dacă l-a cunoscut pe Alexandru Bogdan, Dinescu a precizat că „atunci când s-au semnat (actele – n.r.), el era responsabil acolo”. „Academia Română are nu ştiu câte hectare, zeci de mii de hectare şi eu am luat 50 de hectare în arendă de la Academia Română şi sunt cu arenda la zi plătită. Nu văd care este problema”, a mai spus poetul.
„E ca şi cum eu aş cumpăra de la alimentară nişte brânză, iar vânzătoarea este arestată şi eu sunt condamnat că am cumpărat brânză”, a completat el.
Totodată, Mircea Dinescu a precizat că el este „unul dintre arendaşii mici”, din cele 50 de hectare rămânând doar cu 35, unele pământuri fiind revendicate.
Andrei Tudor