4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:10
No menu items!

O echipă de români pleacă să cucerească cel mai înalt vulcan din lume

spot_img

O echipă de alpiniști români condusă de veteranul Marius Gane pleacă duminică în Chile să escaladeze cel mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado (6.893 m), din deșertul Atacama, potrivit unui comunicat.a

Alături de Marius Gane, expediția îi are în componență pe alpiniștii Valeriu Peneș, Cristian Falevici și Tudor Constantinescu.

Asaltul vârfului Ojos del Salado este programat pentru luna decembrie. În premieră românească, echipa va urca și pe un vârf de peste 6000 m.

Expediția Atacama — Chile 2015 va prilejui amplasarea pe vârful din Anzii Cordilieri a unei sculpturi metalice reprezentând o acvilă de munte, reinterpretată într-o manieră personală de către sculptorița Misha Diaconu, o apreciată și cunoscută artistă a tinerei generații.

„Este o expediție și cu o misiune pentru România. Ne-am propus să dăm muntelui un simbol al culturii noastre, în care se regăsesc curajul și aspirația către înălțimi, și în felul acesta semnalăm prezența românească acolo într-un mod reprezentativ”, a declarat Marius Gane, conducătorul expediției și unul dintre participanții primei expediții românești care a cucerit în 2003 vârful Everest (8.848 m).

Vârful Ojos del Salado (Ochii de sare) face parte din celebrul circuit alpinistic „Voulcanic Seven Summits” — cei mai înalți munți vulcanici din fiecare continent — fiind totodată cel mai înalt vârf vulcanic din lume.

Alpiniștii au ales pentru această expediție ruta prin Chile, iar gradul de dificultate al ascensiunii este considerat de nivel mediu. Ultima parte a traseului sporește gradul de dificultate și de risc al expediției, din cauza escaladării ce se face pe rocă friabilă acoperită de zăpadă și gheață, precum și traversării ghețarului situat la altitudinea de 6.300 m, cățărării la ieșirea din crater, dar și condițiilor meteo specifice, vara cu vreme însorită și uscată, cu vânt foarte puternic și continuu (100/150 km/h) și frig noaptea (-30/-35 grade Celsius), care se pot schimba foarte repede, se arată în comunicat.