2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:07
No menu items!

O criză de cipuri lovește din plin piața produselor smart. Urmează scumpirile

spot_img

Producătorii de mașini și dispozitive electronice, de la televizoare la smartphone-uri, trag un semnal de alarmă cu privire la lipsa globală de cipuri, care provoacă întârzieri în producție, în timp ce piața dădea semne de revenire din criza coronavirusului, relatează Reuters.

Problema are mai multe cauze, spun executivii din industrie și analiștii, inclusiv achiziționarea în vrac de către sancțiunile SUA a lovit gigantul tehnologic chinez Huawei Technologies, un incendiu la o fabrică de cipuri din Japonia, restricțiile pandemiei în Asia de Sud-Est și o grevă în Franța.

Cu toate acestea, mai grav, s-au înregistrat investiții insuficiente în fabricile de cipurilor de 8 inci, deținute în principal de firme asiatice, ceea ce înseamnă că s-au străduit să crească producția, deoarece cererea de telefoane 5G, laptopuri și mașini a crescut mai repede decât se aștepta.

„Pentru întreaga industrie electronică, am experimentat o penurie de componente”, a declarat Donny Zhang, CEO al companiei de aprovizionare Sand și Wave din Shenzhen, care a declarat că se confruntă cu întârzieri în obținerea unei unități de microcontrolere care a fost cheia unei căști inteligente, produs la care lucra.

„Am intenționat inițial să finalizăm producția într-o lună, dar acum se pare că va trebui să o facem în două.”

O sursă de la un furnizor japonez de componente electronice a declarat că observă deficiențe de cipuri WiFi și Bluetooth și se așteaptă la întârzieri de peste 10 săptămâni.

Industria auto din China, care a semnalat problema la începutul acestei luni, anticipează că producția unor producători auto chinezi va fi afectată în primul trimestru al anului viitor, potrivit unui oficial de rang înalt al asociației industriale.

CERERE CURENTĂ

Cererea consumatorilor din China, în special pentru autoturisme, a revenit în mod neașteptat rapid din criza coronavirusului, iar comenzile pentru produse precum laptopuri și telefoane mobile din regiunile care încă se confruntă cu restricții de pandemie, precum Europa și Statele Unite, au crescut de asemenea.

„Deoarece (aceste produse) toate concurează pentru aceleași resurse fab (fabricație), deficitul este în toate aceste sectoare și în altele. Acestea sunt doar cele mai evidente în acest moment”, a declarat Kevin Anderson, analist senior la Omdia.

Furnizorul olandez de cipuri auto NXP Semiconductors le-a spus clienților că trebuie să crească prețurile la toate produsele din cauza unei „creșteri semnificative” a costurilor materialelor și a „unei penurii severe” de cipuri, a relatat Reuters luna aceasta.

„Afacerile s-au întors mult mai repede decât ne așteptam”, a declarat Kurt Sievers, CEO al NXP, cotidianului german Handelsblatt, într-un interviu din 11 decembrie. Drept urmare, nu suntem în stare să ținem pasul în anumite domenii. ”

Alți factori pe termen scurt pentru lipsa cipurilor includ stocarea de către gigantul de telecomunicații Huawei înainte de jumătatea lunii septembrie, când furnizorii săi au trebuit să respecte sancțiunile SUA, a declarat analistul CICC Huang Leping într-o notă din 11 decembrie.

Acest lucru a fost agravat de rivalii Huawei, cum ar fi Xiaomi, care caută să câștige cote de piață prin intensificarea comenzilor de componente, a adăugat el.

Xiaomi și Huawei au refuzat să comenteze.

Producătorii de electronice, inclusiv Panasonic Corp și Yamaha Corp, avertizează că se confruntă cu unele deficiențe de cipuri care încetinesc producția de echipamente audio și camere video după ce un incendiu masiv din octombrie a deteriorat o fabrică de cipuri deținută de Asahi Kasei Microdevices Corp (AKM), o unitate a Asahi Kasei Corp, în sudul Japoniei.

Preocupările au apărut și în legătură cu grevele din Franța la producătorul de cipuri STMicroelectronics.

Eric Potard, liderul sindicatului CFDT din cadrul grupului, a declarat că greva a dus la o scădere a activității de aproximativ 8%. Cu toate acestea, STMicro a spus că nu a avut niciun impact asupra producției.

‘CAPACITATE MAXIMĂ’

Creșterea cererii a însemnat că fabricile de 8 inci, care tind să producă așchii mai vechi, mai puțin sofisticate, sunt supuse tensiunii, au spus analiștii și surse din industrie.

TSMC din Taiwan domină piața producției de cipuri contractuale, Samsung urmând o secundă îndepărtată, urmată de aprecieri precum SMIC, GlobalFoundries și UMC, conform datelor Trendforce.

„Problema pare să se afle în principal în turnătorii”, a declarat o sursă europeană a industriei semiconductoarelor, care a spus că TSMC și GlobalFoundries, în special, par să fie sub presiune.

„Se pare că sunt aproape la limită”, a spus sursa, referindu-se la TSMC.

TSMC, care numără Apple și Qualcomm în rândul clienților, a refuzat să comenteze, dar s-a referit la comentariile făcute de președintele său săptămâna aceasta care au descris capacitatea firmei ca fiind „strânsă”.

Un purtător de cuvânt al GlobalFoundries a declarat că investește în „creșterea capacității pentru a satisface această cerere fără precedent”. În prezent, firma își crește nivelul de producție și intenționează să își dubleze cheltuielile de capital medii anuale anul viitor pentru a extinde în continuare capacitatea, a adăugat el.

Un oficial al companiei de turnătorie sud-coreeană DB Hitek, care produce chips-uri pentru ca Apple să le folosească în tablete, a declarat că fabricile sale de 8 inch funcționează la capacitate maximă cel puțin pentru următoarele șase luni, cu o aprovizionare restrânsă anticipată până la a doua jumătate din anul viitor.

Statele Unite au limitat, de asemenea, capacitatea producătorului de chipuri de top din China, SMIC, de a obține echipamente și materii prime fabricate în SUA, exacerbând criza de aprovizionare. SMIC nu a răspuns la o cerere de comentariu.

Firmele de turnătorie precum DB Hitek, UMC și SMIC au declarat în declarațiile recente ale companiei că fabricile lor funcționează la capacitate maximă în al treilea trimestru.

„Ne așteptăm ca ratele noastre de utilizare să rămână solide pentru moment”, a declarat DB Hitek pentru Reuters.

SURSA: REUTERS