-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 10:40
No menu items!

O asociație din Ungaria aduce elevi pentru manifestările de 15 martie din Ardeal

spot_img

Duminică sunt programate manifestații în marile orașe din Transilvania

tirgu-m

Peste 4.700 de elevi din Ungaria vor fi aduși de o asociație non-guvernamentală în statele vecine pentru a celebra pe 15 martie Ziua Maghiarilor de Preturindeni, potrivit agenției MTI.

Asociația Rakoczi susține financiar 42 de școli care vor să aducă elevi în România, 41 pentru Slovacia, 12 pentru Serbia, 3 pentru Slovenia și două pentru Croația.

Pentru fiecare autocar utilizat, fundația oferă 200.000 de forinți (aprox. 650 euro). MTI nu precizează câți copii vor fi aduși în România.

Asociația Rakoczi finanțează din anii ’90 interacțiunile dintre profesorii și elevii din Ungaria cu maghiarii din statele vecine.

Pe 15 martie, sunt comemoraţi eroii din timpul Revoluţiei Ungare de la 1848-1849 și sunt programate mai multe manifestări în orașele din Transilvania. De asemenea, pe 19-20 martie, se vor comemora 25 de ani de la conflictele inter-etnice din Târgu Mureş. În ultimii ani, unele manifestări de acest gen au degenerat în retorică extremistă și chiar în violențe.

În acest an, tonul a fost dat de o manifestație de marți, de la Budapesta, în care Societatea pentru Ținutul Secuiesc, susținută de 500 de persoane, a cerut Guvernului României să înceapă negocieri cu privire la statutul administrativ al ”Ținutului Secuiesc”, iar România a fost numită ”Statul Islamic al Uniunii Europene”.

Joi, ministrul de externe Bogdan Aurescu i-a transmis omologului ungar că o astfel de calificare este ”inacceptabilă” și că se așteaptă ca demnitarii ungari să se abțină de la declaraţii publice care contravin parteneriatului strategic, Tratatului bilateral de bună vecinătate sau prevederilor constituţionale din România.

La începutul acestei săptămâni, Izsak Balazs, președintele Consiliului Național Secuiesc, a anunțat că va depune plângeri penale pentru abuz în serviciu împotriva primarului din Târgu Mureș, Dorin Florea, și a reprezentanților Poliției și Jandarmeriei, care au dat aviz negativ organizării unui marș și a unui miting al secuilor, pentru 10 martie, din cauza violențelor de anul trecut. Balazs a invocat dreptul la libera exprimare.

În replică, Dorin Florea a declarat că oamenii trebuie să fie preocupați să creeze plusvaloare culturală, plusvaloare universitară, profesională și ”nicidecum să se uite la atitudinile extremiștilor care prin asta își câștigă salariul”.

”Nu am absolut nicio opreliște pentru comemorări sau pentru ca unii să își oglindească valorile istorice și culturale, dar venitul în Târgu Mureș cu scandalul, să uite! Să depună plângere penală, că vor fi tot atâtea plângeri penale ca și râsuri penale, că o să ajungem de la plâns la râs penal. De fapt, ajunge totul în derizoriu. În țara asta trebuie să apară niște reguli cu care să nu te joci, care înseamnă Constituția, legi și nu raiul destrăbălărilor. Din păcate România a ajuns raiul destrăbălărilor și îmi pare rău că e ales Târgu Mureșul pentru asta. Sunt oameni care trăiesc din acest lucru, tot timpul să perpetueze ura, urâtul, nu au treabă pe acasă”, a afirmat Florea.

Șeful Comisiei de avizare a manifestărilor publice din Târgu Mureș, Valentin Bretfelean, a declarat, în cadrul dezbaterilor despre solicitarea formulată de Asociația Siculitas, prin Izsak Balazs, că manifestarea ar fi beneficiat de finanțare externă.

”Pentru a aduce atâția oameni în Târgu Mureș, să plătești atâtea autobuze, să le dai de băut pe traseu ca să fie destul de bine turmentați să își asume activități de scoatere a sabiei în oraș cum s-a întâmplat anul trecut, de lovire a jandarmului, cum s-a întâmplat anul trecut, să cheltuiești atâția bani, e clar că există o finanțare. Eu am identificat această amenințare ca fiind externă din declarațiile organizatorilor din anii precedenți și, după cum bine ați văzut, domnul Izsak Balazs Arpad nu m-a contrazis”, a declarat Bretfelean.

Anul trecut au fost declarați 4 cetățeni indezirabili, s-au deschis trei dosare penale și au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale. Pe tot parcursul manifestărilor, respectiv marșului și protestului din fața Prefecturii, atât în 2013, cât și 2014 s-au scandat lozinci anticonstituționale, autonomist-iredentiste, separatiste pe criterii etnice și s-au adus ofense națiunii române, a mai spus Bretfelean.

Potrivit Mediafax, mai mulţi politicieni din Ungaria, între care parlamentari şi ministrul Dezvoltării Naţionale, vor participa, duminică, la evenimentele organizate în Transilvania, cele mai mari manifestări urmând să aibă loc în Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe și Cluj, în organizarea UDMR.

Seszták Miklós, ministrul ungar al Dezvoltării Naţionale, se va afla la  Satu Mare, iar  Soltesz Miklos, secretar de stat în Ministerul Resurselor Umane, se va afla la Miercurea Ciuc.

Vlad Bârleanu