-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:01
No menu items!

O asociație de mediu acuză funcționari din Primăria Capitalei că induc o criză artificială a deșeurilor pentru protejarea intereselor de la Groapa Chiajna

spot_img

Asociația pentru Monitorizare Prospecție Mediu și Ecologie (AMPME) sesizează pe platforma online de stiri gazetadestiri.ro că avertizorii de integritate din cadrul Primăriei Capitalei au sesizat „aspecte absolut halucinante despre o iminentă criză artificială a deșeurilor, care ar putea pune în pericol sănătatea publică a celui mai mare oraș din România”.

Asociația atrage atenția că, deși lumea se confruntă cu o problemă uriașă a gunoaielor, iar în fiecare an sunt generate în lume peste două miliarde de tone de deșeuri comunitare, potrivit CNN, iar primăriile marilor metropole din lume fac eforturi uriașe privind identificarea capacităților legale de tratare a deșeurilor generate de populație, grupurile de interese la nivel înalt create în sfera deșeurilor „vor să sacrifice populația Bucureștiului și sănătatea acesteia cu prețul păstrării în funcțiune a gropii de gunoi Chiajna care a poluat și distrus aerul din zona de nord a capitalei și care a generat nemulțumirile, revoltele a peste jumătate din populația Bucureștiului în ultimii ani”.

AMPME îi acuză în mod direct pe Administrator Public, Sorin Chiriță, pe director general D.G.S.P, Daniel Istrate, pe directorul executiv al Direcției Juridic, Adrian Iordache, pe directorul executiv al D.S.P, Pavel Gagiu, și pe șefa serviciu D.S.P., Magdalena Iuga, că „au emis acte prin care să creeze condiții privind prelungirea depozitării deșeurilor la groapa de gunoi Chiajna, deși contractul cu municipalitatea expirase la data de 23.03.2020, condamnând cetățenii din nordul capitalei la o continuare a contaminării și poluării mai ales în perioada caniculară, care urmează, când deșeurile vor emana ca în fiecare an mirosuri insuportabile”.  

Asociațiile de mediu au cerut Primăriei București și Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București aprobarea organizării unei manifestații publice în fața Primăriei Capitalei pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 47, în data de 17 iunie, pentru a protesta împotriva Primăriei Capitalei și funcționarilor. Asociația susține că Primăria Capitalei nu a aprobat până în prezent această manifestație publică.

Catălin Antonescu, unul dintre membrii asociațiilor de mediu, arată că „vrem să demonstrăm pașnic în fața Primăriei Capitalei și să aducem la cunoștința tuturor cetățenilor și funcționarilor publici corupți ca nu pot face afaceri cu sănătatea noastră, chiar dacă au puterea administrativă în mână și nu tolerăm un comportament atât de josnic și inuman”.

Un alt membru, Madalina Sîrbu, spune că „singura modalitate să fim auziți este protestul în stradă, altfel nu avem vizibilitate. Au cumpărat toată mass-media și nu ai unde să te mai duci. Este o cenzură mai mare ca în perioada comunistă pentru a ascunde toate nelegiuirile, cheltuirea banilor publici ai bucureștenilor, poluarea și jocurile politice pe gunoaiele Capitalei”.

„Noi, cetățenii Bucureștiului, mai spune Catălin Antonescu, producem anual 1.2 milioane de tone de deșeuri, altfel spus cam o jumătate de tonă de deșeuri pe cap de locuitor. Să facem un exercițiu de imaginație și să încercăm să ne imaginăm ce înseamnă o jumătate de tonă de deșeuri: cam 20 de saci mari, ticsiți cu tot felul de gunoaie și resturi. Groapa de gunoi Chiajna miroase, mai ales în perioada caniculară, ca și cum sacii de gunoaie ar fi la ușa cetățenilor, generând o stare de greață și disconfort permanent”.

„Dacă fiecare dintre noi s-ar trezi dimineața cu acei 20 de saci cu gunoaie și resturi la usă și ar trebui să le depozităm la ușa cetățenilor din nordul capitalei, așa cum doresc funcționarii Primariei Municipiului București pentru a-și proteja interesele de la groapa de gunoi Chiajna, sigur am avea o problemă.

Acești funcționari publici ai Primăriei Municipiului București care de fapt sunt plătiți din banii publici ai cetățenilor au obligația legală, morală și cea care rezultă din angajamentele față de instituție, să vegheze asupra interesului cetățenului, iar nu să facă acțiuni contra sănătății și confortului acestuia în scopul protejării intereselor lor de grup și a celor privind groapa de gunoi Chiajna”, susține Antonescu.

„Vrem să protestăm pașnic în conformitate cu drepturile legale și să prevenim fenomene care ar putea să ne afecteze confortul și sănătatea dar și imaginea capitalei noastre în lume.  Nu vrem să mai lăsăm vechii dinozauri din primăria capitalei să-și bată în continuare joc de sănătatea noastră”, a declarat Mădălina Sîrbu.

Interacțiunea cu mediul înconjurator, protejarea acestuia, protejarea sănătății oamenilor și a biodiversității, în scopul de a beneficia noi înșine de o viețuire de calitate, rămâne un obiectiv permanent cu acțiuni coerente și potrivite ale cetățenilor care nu pot fi oprite în niciun fel de interesele meschine propulsate pentru moment de puterea halucinantă a unei administrații publice debusolate.