4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:03
No menu items!

O asociație culturală lansează pachete turistice pentru castele și conace din România. Care sunt destinațiile

spot_img

Asociația ARCHÉ a anunțat lansarea proiectului Castle Break 2016, sub forma unei serii de 12 tururi cu specific cultural la castele și conace mai puțin cunoscute din România. Proiectul se adresează celor interesați să-și cunoască istoria și cultura, prin vizitarea unor ”bijuterii ale patrimoniului construit din toate regiunile istorice ale României”.

Itinerariile propuse includ peste 20 de reședințe ale elitelor de altădată – castele, palate, cule, curii sau conace -, vizite la producători și meșteșugari locali, degustări de produse tradiționale și întâlniri cu artiști, arhitecți și alți actori implicați în revitalizarea patrimoniului cultural, fie el construit sau imaterial.

Printre cele mai reprezentative obiective vizate de proiect se numără Castelul Bánffy din Bonţida, Castelul Bethlen din Criș, Castelul Sturdza din Miclăuşeni, conacul Apafi din Mălâncrav, Centrul Cultural Sâncrai, Castelul  Daniel  din  Tălișoara, Castelul  Teleki  din  Gorneşti, bisericile  fortificate  din  Viscri,  Saschiz și Mălâncrav, precum şi culele din Măldăreşti şi Curtişoara.

Tururile culturale au o durată de 1-3 zile și se desfășoară la final de săptămână, incluzând însoțitor de grup, vizite ghidate la obiectivele incluse în itinerariu, transport și cazare cu mic dejun. Participanții vor avea ocazia să interacționeze chiar cu proprietarii sau administratorii castelelor și conacelor vizitate, aflând povestea monumentelor direct de la ce care au trăit-o.

Tururile au loc în perioada 23 aprilie-5 noiembrie, iar detalii despre trasee și prețuri se găsesc pe site-ul asociației.

”Proiectul Castle Break acordă participanților șansa de a deveni o parte integrantă a procesului de salvare și revitalizare a patrimoniului. În fiecare tur cultural propus, vizitatori de toate vârstele descoperă povestea din spatele zidurilor – rareori cunoscută publicului larg – devenind ei înșiși naratori, capabili să tragă un semnal de alarmă privind necesitatea valorificării unor monumente incluse parțial sau deloc în circuitul economic”, a declarat Carmen Popa, coordonator al proiectului Castle Break.

Asociaţia  ARCHÉ  are  ca  scop  cercetarea,  protecţia,  conservarea,  punerea  în  valoare  şi  promovarea patrimoniului cultural. Organizaţia îşi propune să atragă atenţia, alături de alte organizaţii de profil, asupra faptului că patrimoniul este o resursă sensibilă şi sofisticată, în continuă nevoie de cunoaştere şi gestionare responsabilă.

V.B.