1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 13:35
No menu items!

O altă companie învinge Fiscul în instanță și primește dobânzi de aproape 5 milioane de lei

spot_img

Jurnaliști ieșeni, condamnați pentru șantaj. Printre victime se număra și Relu Fenechiu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a obligat Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la plata unor dobânzi în valoare de peste 5 milioane de lei unei societăţi comerciale, într-un caz de rambursare cu întârziere a TVA.

”Avocaţii D&B David şi Baias au asistat o companie în cadrul procedurii de obligare a organelor fiscale la plata dobânzilor pentru rambursarea cu întârziere a TVA, ca urmare a prelungirii nejustificate a verificării documentare a deconturilor de TVA şi, ulterior, a inspecţiei fiscale anticipate demarate pentru soluţionarea aceloraşi deconturi”, au transmis reprezentanții casei de avocatură.

Într-o primă fază, Curtea de Apel Bucureşti a admis parţial acţiunea societăţii, obligând ANAF la plata unor dobânzi de 2 milioane de lei. După recursul ANAF, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis în integralitate acţiunea societăţii şi a obligat Fiscul la plata unor dobânzi de aproape 5 milioane de lei.

Argumentaţia avocaţilor în acest caz a fost axată pe jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, în special în speţa Steaua Română, potrivit căreia, ca regulă, procedurile interne ale autorităţilor fiscale care au determinat rambursarea cu întârziere a TVA nu suspendă cursul dobânzilor pentru sumele nerambursate la termen.

Curtea Europeană de Justiţie decidea în 24 octombrie că, în lumina dreptului european, contribuabilii trebuie să beneficieze de dobânzi pentru nerambursarea de către Fisc, în termenul legal, a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA). Iar autoritățile fiscale sunt obligate să facă asta chiar dacă sumele datorate la rambursare au fost compensate prin decizizii anulate ulterior de instanțe.

Speța în care CEJ a dat acest verdict este cea dintre Rafinăria Steaua Română și ANAF. În urmă cu aproape 5 ani, ANAF a respins cererea rafinăriei de rambursare a TVA, emițând apoi o serie de alte acte nelegale împotriva societății. După pronunțarea hotărârilor judecatorești prin care instanțele au constatat că sumele TVA ar fi trebuit rambursate, societatea a cerut acordarea de dobânzi ca echivalent al lipsei de folosință a banilor, ceea ce a generat un nou litigiu cu organele fiscale.

Cosmina Croitoru