1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:43
No menu items!

Nunţile ucrainenilor rămân fără invitaţi. Bărbaţii nu vin de teamă că vor fi luaţi în armată

spot_img

Nunțile tinerilor care vor să se căsătorească în ciuda războiului din țara lor rămân fără invitați. Membrii familiei și prietenii lor au ajuns să se scuze că nu pot veni la eveniment, deoarece se tem să nu fie prinși de echipele de recrutare, care circulă pe străzile din orașele ucrainene.

Cu mulţi dintre soldaţii săi morţi, răniţi sau epuizaţi, guvernul ucrainean şi-a intensificat eforturile de a mobiliza mai mulţi oameni. O nouă lege, introdusă în luna mai, prevede ca fiecare bărbat cu vârsta cuprinsă între 25 şi 60 de ani să-şi înregistreze datele într-o bază de date electronică pentru a putea fi chemat la recrutare, scrie BBC și news.ro.

Ofiţerii de recrutare sunt în căutarea celor care evită să se înregistreze, iar tot mai mulţi bărbaţi care nu doresc să servească în armată sunt nevoiţi să se ascundă.

Postul britanic a luat parte la nunta a doi tineri, Serhii şi Tania, și apoi le-a făcut publică povestea. 

Tania spune cu glas şoptit că înţelege de ce prietenii şi familia ei nu vor să lupte. Tatăl ei a fost ucis pe linia frontului în octombrie, în timpul bătăliei prelungite pentru Avdiivka, iar tânăra de 24 de ani este acum îngrozită de faptul că şi noul ei soţ ar putea fi recrutat. „Nu vreau ca acest lucru să i se întâmple familiei mele de două ori”, spune ea.

După mai bine de doi ani de război, aproape toată lumea cunoaşte pe cineva care a fost ucis. Veşti sumbre au curs de pe front, despre Ucraina, care este depăşită numeric şi ca armament.

La telefon, prietenul de 15 ani al cuplului, Maksîm, spune astfel de poveşti. Printre cei morţi se numără 12 prieteni şi cunoştinţe ale acestuia. „În Ucraina sunt mai mult de un milion de poliţişti, de ce să lupt eu, când ei nu sunt?”, spune el. Maksîm, care are o fetiţă şi o soţie însărcinată în şapte luni, a transmis că îi pare rău că a ratat nunta, dar că se teme să nu fie „înhăţat” de ofiţerii de recrutare pe care îi aseamănă cu „bandiţii”.

Echipele de mobilizare au o reputaţie înfricoşătoare, în special în Odesa, pentru că scot oamenii din autobuze şi din gări şi îi duc direct la centrele de înrolare.

Pentru cei care evită recrutarea, transportul public este acum ceva interzis. La fel şi restaurantele, supermarketurile şi excursiile de weekend în parc pentru a juca fotbal.

„Mă simt ca şi cum aş fi într-o închisoare”, spune Maksîm.

                                                                                                               Adina Bucur