-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 10:04
No menu items!

Numele Oanei Schmidt Hăineală și al lui Dorinel Umbrărescu apar în dosarul unui procuror condamnat pentru corupție

spot_img

Numele președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt Hăineală, apare în dosarul de corupție al fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Podul Turcului (județul Bacău), Rita Branga.

Relaţiile extraprofesionale ale şefei CSM cu procuroarea condamnată pentru corupţie au fost monitorizate timp de mai multe luni de DNA care încerca să afle cine o protejează pe prim-procuroarea de la Podul Turcului. Potrivit documentelor din dosarul judecat de Curtea de Apel Bucureşti, Oana Hăineală i-a scris un raport favorabil Ritei Branga, în timp ce mama preşedintelui CSM îi ghicea viitorul în cărţi, după cum rezultă chiar din declarația magistratului condamnat. Mai mult, speriată de ancheta DNA, Rita Branga l-a sunat în toiul nopţii și pe cel mai potent om de afaceri din Moldova ca să o ajute cu dosarul. „Regele asfaltului” Dorinel Umbrărescu i-a promis că se va interesa de investigaţia care o vizează.

În timp ce era anchetată de DNA, aceasta l-a sunat în toiul nopţii și pe „regele asfaltului” Dorinel Umbrărescu, ca să o ajute cu dosarul deschis de procurorii anticorupție de la București.

Președintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, pe atunci şeful direct al Ritei Branga, îi făcuse deja un raport favorabil, deşi subalternii se plângeau că prim-procuroarea le lua abuziv dosarele.

Investigaţia anticorupţie arată şi de ce era interesată Rita Branga să lucreze dosarele subalternilor: procuroarea negocia soluţiile în bani, cosmetice și haine, iar soţul acesteia, polițistul Ioan Bogonos, îi hărţuia pe localnici deschizându-le dosare. Prim-procurorul Rita Branga şi soţul ei au fost condamnaţi definitiv la 3 ani de închisoare, dar nu au petrecut nici o zi în penitenciar, pedeapsa fiindu-le scăzută din arestul preventiv.

În ancheta din 2006, procurorii anticorupţie i-au interceptat pe soţii Rita Branga şi Ioan Bogonos, dar şi câteva zeci de persoane din anturajul celor doi. Pe lângă localnicii terorizaţi din jurisdicția Parchetului din Podul Turcului, condus la acea dată de Rita Branga, două nume strecurate în ancheta DNA dau o nouă dimensiune dosarului finalizat cu condamnarea la 3 ani de închisoare a cuplului de haiduci ai justiţiei băcăuane.

Oana Schmidt Hăineală, pe atunci şefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, şi „regele asfaltului” Dorinel Umbrărescu figurează pe lista de personalităţi cu care Rita Branga avea o relaţie extraprofesională.

Procurorul Eugen Stoina, cel care instrumentat dosarul soţilor Branga-Bogonos, nu a depus însă la dosar decât o mică parte din interceptările făcute în timpul anchetei, nu şi pe cele care i-au inspirat pe anchetatori să o întrebe pe Rita Braga de relaţia pe care o avea cu şefa sa directă, Oana Schmidt Hăineală.

Rita Branga, surprinsă în cadrul acțiunii DNA (fotografie de la dosar)

„Mia Hăineală mi-a dat în cărţi!”

O cunosc pe Oana Schmidt Hăineală din perioada când a fost numită prim-procuror şi sunt cu aceasta în relaţii de amiciţie. Eu şi Oana Schmidt Hăineală nu ne-am vizitat niciodată la domiciliu, însă eu am vizitat-o pe mama acesteia, Mia Hăineală, care mi-a dat în cărţi. Oana Schimdt Hăineală locuieşte în acelaşi imobil cu mama ei şi cred că am întâlnit-o o dată pe aceasta când am fost să-mi ghicească aceasta în cărţi. Cred că ultima oară am fost în urmă cu câteva luni. Nu am fost niciodată cu Oana Schmidt Hăineală la vreo ghicitoare!

Rita Branga declarație de inculpat 26 iunie 2006, volumul IV al dosarului de urmărire penală

Menționăm că, din nefericire, mama președintelui CSM a decedat în urmă cu doi ani din cauza unei boli necruțătoare.

„Aspect pozitiv” constatat de Oana Schimdt Hăineală în activitatea Ritei Branga

Dacă procurorii DNA nu au depus la dosar interceptările conversaţiilor purtate de Rita Branga cu Oana Schmidt Hăineală, anchetatorii au legat la dosar raportul favorabil semnat de şefa Parchetului Tribunalului Bacău, după o săptămână de control. Raportul o apreciază pe mai multe pagini pe Rita Braga, deşi subalternii acesteia s-au văitat la DNA că le lua dosarele, împiedicându-i să-şi îndeplinească indicii de calitate ceruţi de regulamente.

Menţionăm ca un aspect pozitiv în activitatea parchetului, faptul că în toate dosarele audierea învinuiţilor şi prezentarea materialului de urmărire penală este efectuată de doamna procuror ceea ce denotă preocuparea şi solicitudinea conducerii în adoptarea unor soluţii legale. Mai trebuie menţionat faptul că primul procuror al unităţii a întocmit informări periodice cu privire la soluţiile inverse raportate la sarcinile de serviciu ale personalului şi a efectuat verificări la posturile de poliţie din raza sa de competenţă teritorială

Oana Schimdt Hăineală raport de control al Parchetului de pe lângă Judecătoria Podul Turcului

Acest raport a fost întocmit de Oana Schmidt Hăineală la doar o săptămână după ce Rita Branga a scos de sub urmărire penală un bărbat, în schimbul unei casete despre care credea că ar fi conţinut imagini compromiţătoare cu şeful Poliţiei din Podul Turcului, Veronel Tufă. Despre acesta, Rita Branga a declarat, sub jurământ, că nu-l duşmăneşte, dar că relaţiile s-au stricat din motiv că l-a refuzat atunci când şeful de post i-a propus să-i fie naş la cununia cu poliţistul Bogonos.

Bărbatul scos de sub urmărire penală și amendat administrativ de Rita Branga este Petre Tănase, un fost angajat al firmei lui Dorinel Umbrărescu, UMB Spedition.

Petre Tănase a reclamat la DNA că patronul UMB Spedition, Dorinel Umbrărescu, a făcut presiuni asupra Ritei Branga și asupra judecătorului Constantin Roșet (fost președinte al Judecătoriei Podu Turcului) ca să fie arestat în două dosare de delapidare. Bărbatul a fost acuzat de patroni că ar fi furat motorină de la societatea care avea punct de lucru și în localitatea sa de baștină. După două rețineri, confirmate cu mandate de arestare de Judecătoria Podu Turcului, dar respinse la recurs, bărbatul a fost scos de sub urmărirea penală de Rita Branga și amendat administrativ. El i-a dat în schimb șefei de parchet o casetă pe care s-ar fi aflat imagini compromițătoare cu șeful Postului de Poliție Podu Turcului și a înregistrat pe un reportofon conversațiile purtate chiar în biroul prim-procuroarei Branga.

Dosarul Ritei Branga, strămutat la Bucureşti după un telefon dat lui Dorinel Umbrărescu

După ce l-au interceptat şi pe Dorinel Umbrărescu în timp ce o asigura pe Rita Branga că se va „interesa” de ancheta de la DNA, procurorii au cerut ca dosarul să nu fie judecat niciunde în Moldova.

Rita Branga: Alo?

Dorinel Umbrărescu: Sărutmâna!

Rita Branga: Bună seara!

Dorinel Umbrărescu: M-ați sunat!

Rita Branga: Da! Am sunat! Ce faceți?

Dorinel Umbrărescu: De mâncare!

Rita Branga: Acasă… Ă! Am o problemă, acele probleme vechi nu s-au rezolvat!

Dorinel Umbrărescu…(neinteligibil)…!

Rita Branga: Poftim?

Dorinel Umbrărescu: Care probleme?

Rita Braga: Ale mele!

Rita Branga: Şi… Da! E mai complicat acum!

Dorinel Umbrărescu: V-a acuzat iar?

Rita Branga: Da! A venit, de data asta, a venit alţii, au venit alţii!

Dorinel Umbrărescu: Îhî!

Rita Branga: Mulţi! Şi na… Greu, da!… Nu ştiu!

Dorinel Umbrărescu: Da de unde, de la Bacău sau de la Bucureşti?

Rita Branga: De la Bucureşti! DNA!

Dorinel Umrărescu: Îhî!

Rita Branga: Da, şi na… îţi dai seama!

Dorinel Umbrărescu: Păi, să văd, mai… şi eu mâine, să văd ce să faci!

Rita Branga: Îhî! Îhî, îhî!

Dorinel Umbrărescu: Bine.

Rita Branga: Bun! Bun! Mulţumesc mult!

Dorinel Umbrărescu: Bun! Sărut mâna!

Rita Branga: Pa! La revedere! Pa!

Dorinel Umbrărescu Interceptare 13.06.2006, ora 21:35

Dorinel Umbrărescu: Nu pot nici să afirm, nici să infirm!

O cunosc pe Rita Branga din cursul anului 2003 sau 2004, nu-mi amintesc exact, când am depus o plângere împotriva unui angajat al SC Spedition UMB SRL, Tănase Petre. De atunci și până în prezent, am vorbit cu aceasta de câteva ori la telefon, respectiv de 4-5 ori, însă numai în legătură cu dosarul penal întocmit ca urmare a plângerii formulate de mine. Azi, cu ocazia audierii, procurorul DNA mi-a redat convorbirile purtate de mine cu Rita Branga în data de 13.06.2006 și cu Ursoi Ciprian în data de 23.06.2006. Fac precizarea că postul este folosit de mine și înregistrat pe SC Spedition UMB SRL. Nu pot să afirm dar nici să infirm că am purtat cele două convorbiri telefonice. Declar că și dacă ar fi avut loc discuția cu Rita Branga eu nu am acționat niciodată în vreun fel pentru o ajuta, sub orice formă în cursul anchetelor desfășurate de către DNA. Dealtfel, Rita Branga nu mi-a făcut niciun bine și nu aveam motiv să o ajut. Pot spune că mi-a făcut chiar rău în dosare formate ca urmare a sesizărilor făcute de mine, în sensul că nu s-au luat măsurile legale , iar cercetările au fost tergiversate

Dorinel Umbrărescu declarație dată la DNA

Cine este Titi Pătraşcu?

O enigmă în dosar a rămas identitatea lui Titi, de la Bucureşti, la care apela Rita Branga de fiecare dată când avea probleme. Iată un schimb de mesaje dintre Rita Branga și Titi Pătrașcu.

Titi, te rog răspunde-mi! Au venit de la DNA Bucureşti. Să-mi ridice nişte dosare. Yta

Rita Branga către Titi

E totul foarte bine în legătură cu DNA nu mă întreba de unde ştiu, dar sunt sigur. Titi

23,06.2006, sms transmis la ora 10.10 pe telefonul unui jandarm care păzea Parchetul Podul Turcului

Vă implor, sunaţi la mama şi ziceţi că sunt la audieri la Bucureşti, să-l sune pe Titi de la Bucureşti

mesaj transmis de Rita Branga pe un bilet, în ziua reţinerii, poliţistului care a participat la acţiune

Bursa soluţiilor la Parchetul Podu Turcului

  • Tâlhărie, sancţionată administrativ: cuplul Branga-Bogonos a cerut 600 de euro, dar a primit cosmetice şi haine valorând de zece ori mai puţin, de la un bărbat urmărit penal pentru tâlhărie. Referatul cu propunerea de scoatere de sub urmărirea penală şi fusese întomcit de Ioan Bogonos, soțul prim-procuroarei. Bărbatul a fost arestat de două ori şi eliberat la recurs de instanţa superioară în grad.
  • Dosar pentru comercializarea petardelor la un magazin din localitate – 15 milioane lei vechi pentru neînceperea urmăririi penale
  • Dosar pentru împuşcarea unor iepuri – 1000 de euro
  • Accident auto, cu şofer beat, beri în maşină, derapaj în gardul şcolii – SUP
  • Vasile Muchi 1,65 alcool în sânge, 1,75 grame la mie  – amendă
  • Cazier curat pentru Mircea Pătraşcu, deşi avea o condamnare la 3 ani pentru înşelăciune
  • Pentru un furt cu prejudiciu de 400.000 de lei vechi, din curtea unei bătrâne, noaptea, hoțul a fost amendat administrativ cu 200 RON
  • În toate dosarele cu furturi silvice, lemnele erau lăsate în custodia Ocolului Silvic, fără ca prim-procurorul să dispună asupra situației materialului lemnos, deși de fiecare dată hoții plăteau contravaloarea copacilor tăiați ilegal.

Podului Turcului, zona crepusculară pentru dosarele penale

La 2-3 zile am observat lipsa dosarului de urmărire penală. Nu am raportat dispariţia imediat, întrucât am presupus că l-am rătăcit printre documente. Văzând că nu-l găsesc, la câteva zile, am fost întrebat de către scms Tufă Veronel despre dosar (…) După o săptămână am raportat dispariţia. În acel moment scms Tufă Veronel nu mi-a spus nimic şi a ridicat din umeri. Am raportat NUP-ul colegului, nu şi şefului de birou, care nu m-a întrebat absolut nimic de dosar”.

Ioan Bogonos 26.06.2006, declaraţie de inculpat

Oana Hăineală: Nu doresc să comentez conținutul unui dosar soluționat definitiv

Întrebată dacă o cunoaște pe Rita Branga, Oana Schmidt Hăineală, a spus: „Da, Rita Branga a lucrat în subordinea mea la Bacău”. Cerându-i lămuriri despre relația pe care o avea cu Rita Branga, care face referiri la președintele CSM în declarația dată la dosarul de urmărire penală, Oana Hăineală a precizat: „Dumneavoastră vreți să discutăm piesele unu dosar de urmărire penală. Eu refuz să comentez orice fel de element care rezultă din actele de urmărire penală administrate într-o cauză soluționată definitiv”. Pentru că în dosarul Ritei Branga apare raportul întocmit de Oana Hăineală pe când era prim-procuror la Parchetul Bacău, președintele CSM ne-a declarat că nu vrea să comenteze, de asemenea, nici acest aspect. Am întrebat-o și dacă îl cunoaște pe Dorinel Umbrărescu, Oana Hăineală a ținut să sublinieze că nu dorește să comenteze orice element care rezultă din dosarul menționat. În încheiere, președintele CSM a dorit să menționeze că „este regretabil că astfel de situații apar în sistemul judiciar, dar, din păcate, ori de câte ori apar, ele trebuie sancționate. Atunci, în situația dată, a intervenit soluția instanței de judecată, a intervenit ancheta DNA și este foarte bine că instituțiile statului își fac datoria”.

Andi Topală