Numărul cazurile de COVID-19 la nivel global a depăşit joi 500 de milioane, potrivit unui bilanţ alcătuit de Reuters, în contextul în care subvarianta BA.2 a Omicron, cu un grad ridicat de contagiozitate, a dus la o nouă creştere a infectărilor în multe ţări din Europa şi Asia.
Transmiterea accelerată a BA.2 este considerată cauza recrudescenţei recente a pandemiei în China, precum şi a numărului record de infecţii din Europa. A fost denumită ”varianta silenţioasă” întrucât este puţin mai dificil de depistat decât alte variante.
Coreea de Sud înregistrează cel mai mare număr zilnic mediu de cazuri noi, raportând peste 182.000 de noi infectări zilnic, ceea ce reprezintă unul din fiecare patru infectări la nivel global, potrivit unei analize Reuters.
Numărul cazurilor noi este în creştere în 20 din peste 240 de ţări şi teritorii monitorizare, inclusiv Taiwan, Thailanda şi Bhutan.
Shanghai se confruntă cu cel mai grav focar de COVID-19 de când virusul a apărut pentru prima dată în Wuhan, la sfârşitul anului 2019, raportând aproape 25.000 de noi cazuri locale, deşi politica de carantină a oraşului este criticată pentru separarea copiilor de părinţi şi amestecarea cazurilor asimptomatice cu cele care prezintă simptome.
”Prevenirea şi controlul epidemiei din Shanghai se află în stadiul cel mai dificil şi mai critic”, a declarat Wu Qianyu, un oficial din cadrul comisiei sanitare municipale, citat de Agerpres.
Unele ţări europene se confruntă în prezent cu o creştere uşoară în ceea ce priveşte numărul de cazuri sau chiar cu o scădere, dar în regiune au fost raportate în continuare peste un milion de cazuri la fiecare două zile, potrivit bilanţului alcătuit de Reuters.
În Germania, media pe şapte zile a numărului de noi infectări a scăzut şi este în prezent la 59% faţă de vârful precedent de la finalul lunii martie. Numărul cazurilor noi este de asemenea în scădere în Regatul Unit şi Italia, în timp ce în Franţa se menţine constant.
Per ansamblu, cazurile de COVID-19 în Statele Unite s-au redus accentuat după ce au atins niveluri record în ianuarie, dar resurgenţa infectărilor în regiuni din Asia şi Europa a stârnit temeri că un alt val ar putea urma în Statele Unite.
Agenţia naţională de sănătate publică din Statele Unite a afirmat luni că subvarianta BA.2 a Omicron este, potrivit estimărilor, responsabilă pentru aproape trei din fiecare patru variante de coronavirus de pe teritoriul ţării.
Varianta BA.2 reprezintă în prezent circa 86% din toate cazurile secvenţiate la nivel global, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Se ştie că aceasta este mai transmisibilă decât subvariantele BA.1 şi BA.1.1 ale Omicron. Cu toate acestea, datele disponibile până în prezent, sugerează că BA.2 nu are o probabilitate mai mare de a cauza forme severe de boală.
Oamenii de ştiinţă subliniază în continuare faptul că vaccinurile sunt critice pentru a evita devastarea pe care o poate cauza virusul.
Circa 64,8% din populaţia lumii a primit cel puţin o doză dintr-un vaccin anti-COVID-19, deşi doar 14,8% dintre rezidenţii ţărilor cu venituri mici au primit cel puţin o doză, potrivit Our World in Data.
Deşi numărul cazurilor a crescut recent în Europa şi Asia, Statele Unite înregistrează în continuare cel mai ridicat bilanţ de infectări cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei, cu 80,41 de milioane, urmate de India cu 43,04 milioane şi Brazilia, cu 30,14 milioane.
Din 2020, circa 37% dintre cazurile globale s-au înregistrat în Europa, 21% în Asia şi 17% în America de Nord.
Circa 6,5 milioane de persoane au decedat din cauza COVID-19 de la începutul pandemiei. Statele Unite au raportat cel mai mare număr de decese, urmate de Rusia, Brazilia şi India.
Rusia a depăşit Brazilia şi se află pe locul al doilea la numărul de decese asociate COVID-19, au arătat joi datele provenite de la instituţiile statistice din Rusia şi calculele făcute de Reuters.
Adina Silav