4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:09
No menu items!

Numărul dosarelor de insolvență în creștere vertiginoasă

spot_img

Numărul dosarelor de insolvenţă a ajuns, de la începutul anului până în luna august 2012, la 19 000, a declarat, joi, Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR).

Arin Stănescu a afirmat că numărul de dosare de insolvenţă a crescut exponenţial în perioada crizei, de la 5 000 – 6 000 prin 2006, la aproape 19 000 de dosare și, conform estimării specialiștilor, vor fi cu 15-20% mai multe dosare de insolvență față de anul trecut. Dintre acestea, a mai spus Arin Stănescu, 1 400 de dosare sunt ale unor firme mari.

‘Sunt şi dosare în care vorbim despre reorganizări de dezvoltatori imobiliari. Acolo este o combinaţie între dorinţa marilor creditori şi acceptarea de către administratorii judiciari a acestei dorinţe de a nu intra în procedura de faliment datorită unor interese care sunt legate foarte tare de raportările financiare pe care fiecare mare creditor, mai ales creditor financiar, trebuie să le facă’, a subliniat președintele UNPIR.

Cea mai celebră declanșare a procedurii de insolvență din ultima vreme este cea de la Hidroelectrica. Aceasta a produs o scădere a ritmului achizițiilor de acțiuni la Fondul Proprietatea în luna iunie. Intrarea în insolvență a principalului producător național de energie electrică, care are o cotă de piață de 25-30% a declanșat neîncrederea pe piețele externe și o deteriorare a ratingului de țară.

Eugen Anicescu, director adjunct al Coface România, a afirmat, miercuri, că procedura insolvenței ar putea genera o modă care va deteriora și mai mult încredere în economia românească, cu atât mai mult cu cât se pare că și oficialii agreează procedura insolvenței. ”Insolvența  este un factor negative din punctual meu de vedere, a mai adăugat reprezentantul Coface.  Ea afectează fundamentele economiei și ar trebui, prin urmare, folosită cu multă prudență. ”

Coface a anunțat, miercuri, că menține ratingul de B pentru România din cauza  nesiguranței pe care au declanșat-o dosarele de insolvență, în special cel al Hidroelectrica.