-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:08
No menu items!

Număr record de insolvențe în rândul companiilor medii și mari. Care sunt domeniile cele mai afectate

spot_img

Număr record de insolvențe în rândul companiilor medii și mari. Care sunt domeniile cele mai afectate

La sfârșitul lunii iunie, aproximativ 12.700 de companii se aflau în diverse stadii ale procedurii de insolvență, în scădere cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată un studiu Coface. Cu toate acestea, același studiu arată că scăderea are o importanță strict statistică, în condițiile în care un număr record de companii medii și mari au intrat în insolvență în prima jumătate a anului.

În primele șase luni din 2012 au fost deschise peste 14.200 de insolvențe noi. ”După 5 ani de creștere continuă a numărului de insolvențe nou deschise, auspiciile anului 2013 ne prezintă o creștere a insolvențelor companiilor medii și mari, în timp ce numărul celor nou deschise pentru anul curent continuă să scadă”, se arată în studiul Coface.

Același document arată că industria HORECA (hoteluri, restaurante, catering), construcțiile și transporturile au fost cele mai afectate sectoare de activitate raportat la numărul firmelor active. ”De menționat că aceleași sectoare au fost incluse în top 5 sectoare cu cele mai ridicate valori ale insolvențelor și pentru anul 2012, ceea ce indică persistența unor probleme sistemice structurale”, se mai arată în studiul Coface.

Aproximativ două treimi din companiile analizate de Coface în primele 6 luni au un risc de insolvență foarte mare sau semnificativ peste medie.

Coface România a analizat individual, pe parcursul primului semestru din 2013, peste 20.900 de firme, cu o cifră de afaceri totală de 109 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 48% din cifra de afaceri a tuturor firmelor active la nivel national.

În același timp, analizând firmele verificate de Coface în anii 2012 și 2013, se observă:

–          Scăderea calificativului de risc de la 4,84 înregistrat în 2012, la 4,42 înregistrat în 2013, evoluție care indică o tendință de creștere a riscului de insolvență pentru firmele analizate;

–          Scăderea (în medie) cu 14% a limitei de credit comercial recomandată pentru firmele analizate;

–          Ambele tendințe sunt remarcate pentru toate clasele de mărime ale companiilor analizate, dar cu precădere și intensitate mai mare în rândul companiilor cu cifra de afaceri de peste 1 milion de euro;

–          Numărul firmelor care au cunoscut o scădere a calificativului de risc Coface este cu 67% mai mare decât cel al firmelor care au beneficiat de o îmbunătățire a acestuia.

”Astfel, apreciem că scăderea numerică a insolvențelor nou deschise pe parcursul anului 2013 devine relevantă doar statistic, în condițiile în care principalul motiv de îngrijorare îl reprezintă intrarea în insolvență a unui număr record de companii medii și mari, acestea din urmă putând propaga un efect negativ în economie mult mai rapid și greu de înlocuit”, se precizează în stdiul Coface.

Cât privește distribuția teritorială a cazurilor de insolvență din primul semestru al acestui an, aceasta nu a suferit modificări importante față de situația existentă în aceeași perioadă a anului anterior. Cele mai afectate trei zone din punctul de vedere al numărului de insolvențe înregistrate în 2013 au fost Sud-Est, Sud și respectiv Nord-Vest, acestea concentrând aproximativ 50% din totalul insolvențelor deschise în perioada analizată.

Singura zonă în care numărul de insolvențe înregistrat în primul semestru din acest an a crescut față de aceeași perioadă a anului anterior este Sud-Vest, în conditiile în care zona de Centru indică o oarecare stabilizare. Restul zonelor au înregistrat scăderi, cea mai mare fiind resimțită în zona de Vest, de 26%.

De remarcat că zona de Vest înregistrează de două ori mai puține insolvențe decât zona de Sud-Est, în condițiile în care numărul companiilor active din cele două regiuni este similar.

„Mediul economic din prima jumătate a anului 2013 s-a dovedit unul plin de provocări și se observă, în ciuda creșterilor anunțate de 2,2% din PIB, o deteriorare a situației companiilor, în special a celor de dimensiuni medii-mari. Lipsa creditării bancare lasă urme adânci în buna funcționare a economiei românești, astfel că firmele mari au fost nevoite să preia din această sarcină și să transfere mai mult risc în creditul comercial’, a declarat Constantin Coman, Country Manager – Coface Romania.

Potrivit acestuia, nu este o întâmplare că numărul zilelor de întârziere la plată al firmelor mari crește, că incidentele cu Buletine la Ordin și CEC-uri au crescut ca valoare cu peste 22%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul lipsei de lichidități din piață.

”Anul 2013 l-aș caracteriza ca pe unul al marilor insolvențe, cu un impact puternic social-economic. În ciuda unui nivel de încredere mai ridicat și a unor indicatori macro-economici pozitivi, în special datorită exporturilor și a unui an agricol bun, mediul economic încă suferă și acest lucru se observă în ponderea foarte mare a datoriilor firmelor medii-mari, aproximativ 49%, în totalul datoriilor firmelor insolvente. 59% din totalul cifrei de afaceri realizate de firmele intrate în insolvență în S1 2013 a fost generat de firme medii-mari”, a precizat Coman.

Cosmina Croitoru