Sursa Zilei a intrat în posesia topului 500 miliardari editat de revista Forbes. Este prima ediţie a acestui anuar după ce Dinu Patriciu a renunţat la franciza Forbes.
Evaluările, realizate, ca la editiile precedente, de companiile Fairwind si Darian, prezintă schimbări faţă de anul trecut. Averile cumulate estimate ale milionarilor inclusi în topul Forbes se ridică la 21,5 miliarde de euro, cu 3,5 miliarde mai putin comparativ cu 2011. În acest an nu a fost înregistrat decât un miliardar, spre deosebire de cei trei de anul trecut.
Pe primul loc, se află singurul miliardar, Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro. Acesta a înregistrat anul trecut un profit triplu din agricultură, cea mai mare producţie chimică din istoria combinatelor şi a încheiat un parteneriat esenţial-Gazprom, uriaşul concern rus. Averea lui Niculae este estimată la 1-1,1 miliarde euro.
Grupul InterAgro deţine 55 000 ha de teren agricol și o capacitate de depozitare în silozuri de 1,2 milioane t. Acuzat, deseori, că primeşte gaze ieftine de la stat, Niculae a iniţiat un program de investiţii de 400 mil. euro poentru ca cvonstruit câte o electrocentrală pentru fiecare dintre combinatele pe care le deţine.
Seceta îi va limita veniturile agricole în acest an. Producţia combinatelor a crescut, însă, cu 30% şi e previzibil ca veniturile InterAgro să crească până la circa 1,4 miliarde euro în 2012.
Al doilea pe lista celor mai bogaţi 500 de români este Frank Timiş, cu o avere estimată la 900-950 de milioane de euro. Conduce compania African Minerals care deţine controlul unei zone bogate în minereu din Sierra Leone. Zăcămintele au fost descoperite în 2009 şi, imediat după aceea, acţiunile comapniei au crescut de 16 ori. A vândut cu un an în urmă 25% din această exploatare cu 1,5 miliarde de dolari. În anii 2000, Timiş a fost amendat de două ori de Bursa din Londra pentru încălcări ale regulamentelor, prezentând informaţii eronate, nerealist de optimiste, ceea ce a dus la distorsionarea licitaţiilor bursiere. În august 2012 a fost schimbat de la conducerea African Minerals unde firma lui Timiş (Timşi Diamond Croporation) deţine circa 13%. El mai deţine şi 40% din African Petroleum care derulează operaţiuni în zone petrolifere importante.
Fostul numărul 1 vreme de trei ani, Dinu Patriciu a ratat câteva investiţii de sute de milioane de euro şi a căzut pe locul trei al topului. Anul trecut, reţelele sale de magazine, Mac.ro şi Mic.ro au dat faliment. Lăsând în urmă peste 1200 de creditori. Cărora le datorează peste 800 de milioane de lei. Omul de afaceri deţine, încă, un număr însemnat de proprietăţi evaluate la circa un miliard de euro şi compania Marexin, care deţine licenţe de elorare şi exploatare a nămolului propelic şi a gazului hidrat în România şi Georgia.
Lista continuă cu Dan Grigore Adamescu care are o avere de 700-730 milioane euro, în scădere față de averea de 900-950 milioane euro pe care o avea în 2011, conform Forbes. Adamescu a investit în asigurări, hoteluri și construcții a căror cifră de afaceri s-a dublat, apropiindu-se de cele din 2008.
Este urmat pe locul cinci de Ion Țiriac cu o avere 700-730 milioane de euro provenite din domeniul bancar, asigurări și comerț. (S.S.)