Fructe ale unor specii de arbori foioşi din familia Juglandaceae, originari din Asia Centrala si Sudul Europei, există în peste treizeci de varietăţi, cele mai populare şi cultivate pentru consum fiind nucul englezesc sau persan, nucul negru şi nucul alb.
Miezul de nucă este asociat cu intelectualii deoarece forma este similară cu a creierului. Pline de factori care ajută la păstrarea unei sănătăţi optime, nucile constituie o bogată sursă de energie, conţinând nutrienţi, antioxidanţi şi vitamine esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.
Indiferent de anotimp, cele mai sănătoase fructe oleaginoase ne ajută să înlăturăm neplăcerile cotidiene: frig, căldură excesivă sau oboseală. Prin conţinutul de acid alfa linoleic, nucile ne protejează inima, prevenind atacul vascular-cerebral şi împiedicând îngroşarea arterelor.
Comparativ cu uleiul de măsline, uleiul de nuci menţine elasticitatea şi flexibilitatea arterelor, indiferent de nivelul colesterolului. Nucile conţin fibre, proteine, minerale, vitamine şi antioxidanţi, fiind mai puternice în lupta cu radicalii liberi decât vitamina E.
Marele beneficiu al nucilor este posibilitatea de a fi mâncate în stare naturală, fără să fie gătite, proces prin care ar pierde din proprietăţile majore. Se recomandă consumul zilnic de nuci, pentru a reduce riscul bolilor de inimă, cancer, diabet zaharat si îmbătrânire. Nucile conţin grăsimi sănătoase şi reduc supra-alimentarea, instalând senzaţia de saţietate, aşadar nu îngraşă.
C.N.