4.6 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 7:26
No menu items!

Nu sunt bani de servicii sociale, dar Guvernul finanțează fundații și asociații care oferă aceleași servicii

spot_img

Sedinta Guvern Ponta_04.2014

Un proiect de lege, aproape neobservat anul trecut, a ajuns acum pe masa deputaților. Inițiat de Guvernul PSD-PNL la începutul anului 2013, adoptat deja de Senat ca primă cameră sesizată, acest proiect va scoate din buzunarul cetățenilor plătitori de taxe și impozite la stat, bani pentru finanțarea fundațiilor, asociațiilor și cultelor religioase care oferă asistență socială. Cu alte cuvinte, statul nu poate să se îngrijească de cetățenii cu probleme, dar poate să se îngrijească de bunăstarea fundațiilor. În contextul în care astfel de ONG-uri sunt costituite tocmai pe principiul atragerii fondurilor private și nu pe căpușarea sistemului public, inițiativa Guvernului de a finanța de la buget astfel de organizații pare lipsită de logică. Dacă nu cumva, în spatele actului normativ nu există alte interese financiare.

De altfel, a nu se uita că avem diverse asociații declarate de interes public, cum ar fi Yacht Club sau Marea Lojă Națională din România (MLNR). Cele două au fost recunoscute, în anii trecuți, ca fiind de utilitate publică, astfel încât li s-a oferit posibilitatea folosirii gratuite de bunuri proprietate publică și drept preferențial la fondurile bugetare. De parcă toți românii plătitori de taxe și imozite au un interes clar legat de yachturile lui Copos&Co sau de activitatea Masoneriei. Chiar anul trecut, Marea Lojă a primit cu titlu gratuit un teren de 2.500 metri pătrați pe Bulevardul Expoziției din Bucureșți, lângă Romexpo, pentru „construirea unei clădiri de interes public”.

Proiectul de lege privind subvenționarea din fonduri publice a serviciilor sociale acordate de asociații, fundații și cultele recunoscute de lege se referă în principal la „furnizorii de servicii sociale” din comunităţile rurale şi în localităţile cu o populaţie de până la 10.000 de locuitori şi doar pentru primii trei ani de funcţionare. Reprezentanții ONG-urilor sunt și în aceste condiții nemulțumiți, apreciind că proiectul crează discriminări deoarece se adresează ruralului și comunităților cu populație mai puțin numeroasă.

Însă, de exemplu, tocmai în astfel de comunități, un ONG creat pe structura unui cult religios recunoscut de lege, altul decât cel creștin ortodox sau catolic, cum ar fi cel penticostal sau baptist, ar putea primi bani de la stat și astfel, sub masca ajutorului social, să facă prozelitism.

Potrivit proiectului, sumele de la bugetul de stat cu destinaţia de subvenţii se vor aproba anual în bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale, iar nivelul subvenţiei acordate poate fi de până la 50 la sută din costul standard/beneficiar/tip serviciu social.

Nicoleta Vera