1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:29
No menu items!

Nu s-ar vaccina niciodată! De ce este Elon Musk cel mai mare adversar al restricțiilor din pandemie?

spot_img

Elon Musk spune că el și familia sa nu vor primi un vaccin împotriva coronavirusului atunci când serul va fi disponibil, argumentând că nici el și nici copiii să nu sunt în zona de risc pentru Covid-19. Miliardarul a făcut anunțul într-un episod din „Sway”, un podcast găzduit de Kara Swisher, publicat luni de The New York Times.

Nu există nicio dovadă că Musk și familia sa sunt mai puțin sensibili la virusul extrem de contagios care a ucis până acum peste 200.000 de americani de toate vârstele, scriu, revoltați, jurnaliștii de la Business Insider.

Similar, Musk a spus că s-a opus blocajelor de la începutul acestui an și că acestea nu „slujesc binelui mai mare”.

„În esență, ceea ce trebuie făcut ar fi să nu fi făcut un blocaj pentru întreaga țară, dar oricine este în pericol, să fie pus în carantină până la trecerea furtunii”, a spus Musk, care a prezis în martie că să fie „aproape de zero cazuri noi” până la sfârșitul lunii aprilie.

Musk a făcut declarații similare în trecut, inclusiv într-un interviu din iulie cu The New York Times. El a susținut în mod fals că tinerii și copiii nu sunt expuși riscului atunci când vine vorba de COVID-19, în ciuda dovezilor că tinerii se îmbolnăvesc grav și chiar mor din cauza bolii. De asemenea, Musk a ignorat datele care arată că o parte semnificativă a celor afectați de virus sunt asimptomatici.

Totuși, temerea lui Musk cu privire la obținerea unui vaccin împotriva coronavirusului reflectă sentimentul a aproximativ o treime din americani, remarca jurnaliștii de la Business Insider. Un sondaj recent realizat de Ipsos MORI a constatat că 33% dintre respondenții din SUA au spus că nu vor primi un vaccin imediat ce unul devine disponibil, invocând îngrijorări cu privire la efectele secundare, deși 20% dintre respondenți au spus că se opun vaccinurilor în general.

În prezent există zeci de vaccinuri în lucru, cu 32 care sunt deja testate pe oameni. Dar factorii de decizie politică încearcă acum să stabilească cum să acorde prioritate cine ar trebui să primească mai întâi un vaccin atunci când acesta devine disponibil. Moncef Slaoui, consilier șef al Operației Warp Speed ​​- inițiativa administrației Trump de a accelera crearea unui vaccin coronavirus – a declarat recent că un vaccin cel mai probabil nu va fi disponibil pe scară largă americanilor până în aprilie, mai sau iunie 2021.

Musk a fost deschis în mod unic în legătură cu focarul de coronavirus încă de la început, numindu-l inițial „prost” și „panică”, promovând hidroxiclorochina ca medicament potențial și punând sub semnul întrebării datele despre decesele provocate de coronavirus. În martie, Musk a spus că s-a opus cu vehemență și ordinelor de a rămâne acasă din California pentru a ajuta la prevenirea răspândirii virusului, descriind blocajele drept „închisoare forțată” și „fasciste”.

Când regiunea californiană unde se află una dintre fabricile Tesla a refuzat să permită companiei să reia producția, Musk a reluat producția și a spus că este dispus să fie arestat. (Tesla a primit în cele din urmă permisiunea de a-și reporni operațiunile.)