7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024 - 16:27
No menu items!

Nu s-ar fi pus doar la Iași stimulatoare de la morți. Deputatul Ungureanu susține că și un alt centru universitar a reutilizat dispozitive

spot_img

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a anunțat, luni, că are informaţii despre un alt centru universitar din România unde s-ar fi refolosit stimulatoare cardiace pe parcursul ultimilor 14 ani.

Luni, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Parlamentului, Ungureanu a precizat că marţi va prezenta un document în acest sens.

„Mâine voi veni într-o nouă conferinţă de presă cu un document care arată că într-un alt centru universitar din ţara asta s-au montat dispozitive, stimulatoare cardiace de la mort timp de 14 ani. Document pe care o să vi-l arăt mâine. Atenţie! 14 ani, nu 4. Document cât se poate de clar, cu persoane responsabile, pe care săptămâna viitoare le voi deferi Parchetului”, a declarat deputatul USR.

El a invocat documente din care reiese că Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi şi Casa Naţională de Asigurări ar fi fost informate încă din anul 2018 despre faptul că la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi se refolosesc dispozitive medicale.

„Lângă domnul Tesloianu ar fi trebuit să mai fie cel puţin încă zece persoane: şeful DSP Iaşi, şeful Casei Naţionale, şeful CJAS, oameni din Ministerul Sănătăţii – toţi cei care au fost informaţi cu privire la refolosirea unor dispozitive medicale cu risc pentru viaţa pacientului”, a spus Ungureanu.

Deputatul USR a mai susţinut că situaţia de la Spitalul Sfântul Spiridon este una „catastrofală”, în condiţiile în care clădirea care îl găzduieşte este încadrată în categoria de risc seismic I, iar blocul operator este neconform. Totodată, Ungureanu i-a reproşat ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, faptul că „a plecat în concediu când a început acest scandal”.

„În chestiunea problemelor grave de la Spitalul Sf. Spiridon, domnul Rafila şi doamna Georgeta Bumbac, director în Ministerul Sănătăţii, sunt direct responsabili. Acolo erau datorii mai vechi de trei luni de zile. Managerul trebuia demis şi era un bloc operator care nu a mai fost renovat după standarde din anul 2000. Acolo este gresie şi faianţă. Ştiu asta dintr-un raport de audit de la Ministerul Sănătăţii, pe care domnul Rafila a refuzat să îl facă public, probabil ca să îl acopere pe managerul în funcţie, domnul Timofte, care în anul 2018, când domnul doctor Tesloianu şi managerul de atunci, Bîrliba, informau DSP, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi şi Casa Naţională de Asigurări că se refolosesc dispozitive, actualul manager catastrofal de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi era director medical. Adică, era direct responsabil de ce se întâmpla în acel spital”, a spus el.

Deputatul USR a invocat procese verbale realizate de către Casa Judeţeană de Asigurări Iaşi, întocmite cu ocazia unor verificări realizate în contextul programului de îngrijire a pacienţilor cu aritmie (program anual finanţat de Ministerul Sănătăţii în perioada 2018-2020).

„În procese verbale scrie cât se poate de clar: nu există suficiente fonduri pentru dispozitivele medicale, adică pentru stimulatoare cardiace. Şi acolo, doctorul Tesloianu scrie negru pe alb: ‘Casa de Asigurări asigură în medie 300 de lei pentru fiecare stimulator cardiac şi noi am pus din alte surse stimulatoare cardiace mai scumpe de la pacienţi morţi în centrul nostru sau în alte centre din ţară’. Negru pe alb, în 2018. Managerul Bîrliba şi doctorul Tesloianu declară la trei instituţii publice – la Casa Judeţeană Iaşi, la DSP Iaşi şi la Casa Naţională – că refolosesc aparatură, dispozitive, stimulatoare cardiace pentru pacienţii care vin în centrul lor să fie îngrijiţi, pentru că nu le asigură Casa fonduri suficiente”, a spus el.

Ungureanu a mai precizat că un astfel de context poate să genereze situaţii în care pacienţii dau mită.

„O să vă întrebaţi unde este prezumtiva mită? Păi, vine pacientul bolnav şi i se spune: ‘Ştii, sunt dispozitive de 300 de lei. Vrei ceva mai scump? Îţi fac eu rost’. Uneori i se spunea că e de la cadavru, alteori că nu este. Uneori se făcea proces verbal, că se ştia că este de la mort. Şi, imaginaţi-vă scena! Vine doctorul la bolnav şi îi spune: ‘Vreţi să mai aşteptaţi pe listă sau vreţi să muriţi? Dacă vreţi să vă pun unul ieftin, de 300 de lei, pot să vă pun. Dacă nu, daţi-mi vreo 3.000 de euro, ne prefacem că facem o donaţie în fundaţia de unde se cumpără o casă’. Şi, iată şpaga mascată”, a spus el.

Ungureanu i-a îndemnat pe toţi pacienţii să ceară garanţie pentru dispozitivele care le sunt montate în spitale, document însoţitor şi dovada faptului că dispozitivul este nou.

Deputatul USR a negat informaţiile potrivit cărora înainte de 2021 nu ar fi existat o lege care să interzică reutilizarea unor dispozitive preluate de la pacienţi decedaţi.

„Era ilegal şi înainte de 2021 – când s-a dat un ordin de ministru al Sănătăţii, care transpunea o directivă a UE cu privire la refolosirea unor dispozitive medicale de unică folosinţă – să se monteze dispozitive de unică folosinţă. Înainte de 2021 este legea care se referă la drepturile pacienţilor. Dacă un producător, pe un dispozitiv medical, scrie: ‘Nu se poate refolosi’, refolosirea lui este ilegală, pentru că poate să pună în pericol viaţa pacienţilor”, a spus el.

Ungureanu a menționat că în Franţa stimulatoarele cardiace provenite de la pacienţi decedaţi sunt reutilizate în ţări sărace, dar a subliniat că aceste proceduri se realizează doar cu acordul şi cu garanţia producătorului, precum şi cu metodică de resterilizare.

Medicul cardiolog Dan Tesloianu, din cadrul Spitalului ”Sfântul Spiridon” din Iaşi, a fost arestat preventiv, în urmă cu o săptămână în dosarul stimulatoarelor cardiace prelevate de la pacienţi decedaţi, fiind acuzat că a montat peste 200 de astfel de dispozitive în ultimii ani.

                                                                                                                    Adina Silav