Papa Francisc a condamnat duminică interzicerea de către Kiev a Bisericii Ortodoxe Ucrainene legată de Moscova, exprimându-și îngrijorarea pentru libertatea religioasă în țara devastată de război, potrivit AFP.
„Continui să urmăresc cu durere luptele din Ucraina și Federația Rusă. Și gândindu-mă la legile adoptate recent în Ucraina, mă tem pentru libertatea celor care se roagă”, a spus șeful Bisericii Catolice la finalul rugăciunii săptămânale Angelus.
„Pentru că cei care se roagă cu adevărat se roagă întotdeauna pentru toată lumea. Nu comiți răul rugându-te. Dacă cineva comite răul împotriva poporului său, el va fi vinovat, dar nu poate să fi comis răul pentru că s-a rugat”, a insistat el în fața credincioșilor adunați în Piața Sfântul Petru.
Sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a întâlnit cu papa Francisc în iunie în timpul summitului G7 din Italia, a promulgat o lege care interzice ramura Bisericii Ortodoxe Ucrainene dependentă de Patriarhia Moscovei, care a fost mult timp principala confesiune din țară.
„Să li se permită celor care doresc să se roage în ceea ce ei consideră a fi Biserica lor”, a spus Papa în replică. „Vă rog să nu desființați direct sau indirect o Biserică creștină. Bisericile nu trebuie să fie atinse”.
Patriarhul ortodox rus Kirill, care a susținut deschis invazia Ucrainei, a acuzat sâmbătă Kievul că „persecută” credincioșii din această ramură.
Biserica Ortodoxă, care depinde de Patriarhia Moscovei, a pierdut din influență de la crearea noii Biserici Ortodoxe Ucrainene independente în 2018, deși păstrează mii de parohii în întreaga țară.
Deși această ramură a rupt legăturile cu Moscova în 2022, după începerea conflictului din Ucraina, autoritățile ucrainene o consideră în continuare sub influență rusă și au crescut numărul de proceduri judiciare, percheziții și confiscări împotriva sa.
De la invazia Moscovei în Ucraina, numeroasele apeluri la pace ale papei au rămas fără ecou.
D.Constantin