7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:39
No menu items!

NSA şi FBI au acces la serverele Google, Facebook, Yahoo pentru a supraveghea activităţi în străinătate

spot_img

NSA şi FBI au acces la serverele Google, Facebook, Yahoo pentru a supraveghea activităţi în străinătate

Agenţia Naţională de Securitate (National Security Agency – NSA) din SUA şi FBI-ul au acces la serverele a nouă giganţi americani ai internetului, printre care se numără Microsoft, Yahoo!, Google şi Facebook, pentru a monitoriza activităţile utilizatorilor, în special cei străini, au dezvăluit publicaţiile Washington Post şi The Guardian.

Cotidianul Washington Post susţine că a fost contactat de un fost angajat al unui serviciu de informaţii, care i-a furnizat diverse documente, inclusiv o prezentare PowerPoint ce descrie parteneriatul dintre NSA şi respectivele societăţi din domeniul internetului.

„Experienţa directă cu aceste sisteme şi senzaţia de oroare au împins un ofiţer de informaţii să furnizeze o prezentare Power Point despre PRISM împreună cu alte documente pentru a dezvălui o intruziune şocantă în viaţa privată”, relatează Washington Post.

Programul secret, numit PRISM, este funcţional din anul 2007 şi permite NSA să se conecteze la serverele societăţilor, printr-un portal, pentru a obţine informaţii ale utilizatorilor. La acest program ar mai participa şi Skype, AOL, YouTube, Apple şi PalTalk. Peste 77.000 de rapoarte ale serviciilor de informaţii ar avea ca sursă PRISM.

Legea americană îi protejează pe cetăţeni de o supraveghere fără ordonanţă, însă persoanele din afara teritoriului american nu beneficiază de această protecţie şi pot să fie spionate în mod legal.

Potrivit The Guardian, NSA poate consulta „corespondenţa electronică, chaturile, filmuleţele, fotografiile, transferurile de fişiere, detaliile utilizatorilor de pe reţelele de socializare şi altele”.

Google a declarat într-un comunicat adresat celor două publicaţii că este „foarte atentă cu securitatea datelor utilizatorilor’ şi orice divulgare de informaţii către autorităţile federale americane se face cu respectarea legii, negând în același timp că ar avea un fel de „poartă de intrare ascunsă” în sistemele sale astfel încât statul american să acceseze datele utilizatorilor.

Accesarea acestor date a fost permisă de o lege votată în timpul mandatului preşedintelui George W. Bush, revizuită ulterior şi promulgată de Barack Obama în decembrie 2012.

C.I.