-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:29
No menu items!

Noul plan al UE pentru gestionarea fluxului de imigranți. Ce măsuri s-a angajat România să ia

spot_img

Țările vizate de un aflux masiv de imigranți care sosesc în Europa prin ruta din Balcani, între care și România, au decis, în noaptea de duminică spre luni, să creeze 100.000 de locuri de primire pentru a gestiona mai bine acest aflux, dintre care 50.000 în Grecia, a anunțat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat de AFP și Reuters.

În timpul unui mini-summit de urgență, cele opt țări UE situate pe această rută, precum și Serbia, Macedonia și Albania au acceptat „creșterea capacităților de primire (a migranților) pentru a ajunge la 100.000 de locuri în Grecia și în Balcanii de Vest”, a declarat Juncker într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel și Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați (UNHCR), Antonio Guterres.

Angela Merkel a explicat că aceste locuri vor fi create cu UNHCR pentru că „migranții… se bazează pe această rută de-a lungul Balcanilor”.

„Grecia s-a angajat în mod remarcabil” acceptând să creeze, de asemenea cu ajutorul ONU, 30.000 de locuri de primire până la sfârșitul anului, a mai spus Merkel. „În a doua” fază, 20.000 de locuri de primire vor fi create în familii-gazdă și locuințe subvenționate de UNHCR”, a adăugat acesta.

„Aceasta va fi o primă etapă pentru o mai bună gestionare a fluxului”, a estimat cancelarul german.

Gestionarea fluxului împreună este singura modalitate de a restabili ordinea și de încetini afluxul necontrolat de persoane„, a pledat Juncker.

În numele UNHCR, Guterres a declarat că tocmai prin intermediul acestor centre de primire se va putea apoi începe înregistrarea solicitanților de azil sirieni, irakieni și din Eritreea în Grecia.

Această procedură este o condiție prealabilă repartizării lor în cadrul celor 28 de state membre ale UE, care au acceptat să împartă sarcina primirii a 160.000 de refugiați pe doi ani pentru a reduce tensiunea asupra țărilor din prima linie. Imigranții economici vor fi repatriați, potrivit declarațiilor la conferința de presă.

Participanții la această reuniune s-au angajat să pună în aplicare începând de luni șaptesprezece măsuri de „restabilire a stabilității gestionării migrației în regiune și încetinire a fluxului printr-o abordare colectivă transfrontalieră”.

Printre acestea se numără trimiterea a 400 de polițiști pentru a ajuta Slovenia, copleșită, în înregistrarea mai sistematică a migranților la frontiere și schimbul zilnic de informații între țările vecine.