Primul obiectiv pe care și-l propune noul ministru al agriculturii, Achim Irimescu, este simplificarea procedurilor pentru absorbția fondurilor europene.
Demnitarul, instalat, miercuri în funcție, consideră că simplificarea procedurilor va evita pierderea fondurilor europene. „În acest sens am să declanșez un brainstorming la nivelul Ministerului pentru că la nivel european comisarul (Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală-n.r.) deja a prezentat un pachet de măsuri pentru simplificarea Politicii Agricole Comune (PAC). Sigur pe lângă ceea ce a pregătit comisarul noi trebuie să venim cu alte măsuri de simplificare. Eu am lucrat în cercetare și cel mai greu este să faci un lucru simplu să funcționeze. Cred că este mai ușor să faci funcțional un lucru complicat, decât un lucru cât mai simplu”, a subliniat noul ministru al agriculturii.
Achim Irimescu este de părere că agențiile de plăți din România au complicat uneori lucrurile, iar fermierii au acum de îndeplinit „cerințe exagerate de multe ori”. „Suntem în situația în care APIA sau AFIR au construit prea mult și atunci trebuie să ușurăm multe cerințe care trimit beneficiarul la mai multe birouri. Sunt cerințe exagerate de multe ori: știți vechea poveste cu ștampilarea solicitărilor pe toate foile și pe față și pe verso. Am vorbim cu reprezentanții Comisiilor din Parlament, cu eșichierul politic și cu fermierii pentru a simplifica cât mai mult și a ne face viața cât mai ușoară pentru că altfel pierdem bani, iar impactul PAC și sumele importante puse la dispoziție către bugetul României nu vor ajunge la fermieri. În aceste condiții mediul rural din România va continua să înregistreze decalajul acela enorm față de țările din vest”, a spus Irimescu.
Ministrul speră ca, în ziua instalării sale, să dea o primă veste bună, cea a virării avansului din subvenția pe suprafață către fermieri. „Avem promisiunea că astăzi vor începe plățile la avans, sperăm să se reglementeze lucrurile și să intrăm în normal”, a precizat ministrul Irimescu.
El spune că în ciuda întârzierilor în România s-au făcut progrese mari în ceea ce privește plățile. „În anii de debut ajungeam cu plățile undeva la sfârșitul anului și plăteam penalizări și de 100 la sută. În ultimii ani s-a reușit un progres astfel plățile normale au fost achitate de la 1 decembrie până în februarie, deci s-a făcut un pas important la APIA. Și în ceea ce privește plățile în avans noi am reușit să introducem în regulamentul european plata sistematică pentru că la început se obținea prin derogare de la legislația europeană, plăți în avans de la 16 octombrie până la 30 noiembrie. Sigur anul acesta nu s-a întâmplat așa pentru că vă reamintesc că s-a adoptat reforma Cioloș care este foarte complexă. Sigur ne dorim să cuprindem mecanismele pe care fostul comisar european, actualul premier Cioloș le-a prevăzut. APIA a trebuit din mers să se adapteze cerințelor multiple suplimentare”, a comentat Irimescu.
Acesta a cerut presei un dialog cât mai deschis și „fără interpretări în lateral, care nu fac bine nimănui”. „Eu aștept din partea dumneavoastră să avem un dialog cât mai deschis fără interpretări în lateral, care nu fac bine nimănui. Singura noastră dorință este să facem să ajungă banii cât mai rapid și corect la fermieri, să vedem că efectiv agricultura României și mediul rural înregistrează progrese substanțiale”, a adăugat noul ministrul al Agriculturii.
Valeriu Motoc