1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 14:06
No menu items!

Noul Guvern, amenințat deja cu proteste

spot_img

Membrii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) „SPIRU HARET” au solicitat conducerii organizaţiei sindicale să înceapă demersurile pentru organizarea de acţiuni de protest, în cazul în care Guvernul nu va decide, până la adoptarea Legii Bugetului pe 2021, majorarea angajaţilor din învăţământ, potrivit unui comunicat al FSE „SPIRU HARET”.

„Le transmit, cu această ocazie, membrilor Guvernului şi Parlamentului României ca au timp până la aprobarea Legii Bugetului să facă analize, studii, audit în sistem. În condiţiile în care până atunci nu vor veni cu o poziţie publică privind salarizarea din sistemul de învăţământ, membrii de sindicat ne-au solicitat să începem demersurile pentru demararea acţiunilor de protest”, se menţionează în comunicatul semnat de preşedintele FSE „SPIRU HARET”, Marius Nistor.

Astfel, organizaţia sindicală solicită Guvernului să reevalueze decizia de „îngheţare” a salariilor în sistemul de învăţământ şi să facă o analiză corectă a situaţiei veniturilor din educaţie, conform comunicatului.

FSE „SPIRU HARET” subliniază că în România cadrele didactice câştigă în medie cu până la o treime mai puţin faţă de angajaţii cu studii superioare din mediul privat.

Preşedintele organizaţiei sindicale, Marius Nistor, a atras atenţia că în unele instituţii publice paznicii sau şoferii au salarii mari mari decât dascălii.

„Cu toate că studiile şi analizele ne arată că suntem la limita de jos a salarizării, că în unele instituţii din România sunt paznici şi şoferi care primesc salarii mai mari decât cel al unui cadru didactic, tot nouă, angajaţilor din sistemul educaţional, ni se cere să fim solidari, să ne gândim la România. Niciun membru al clasei politice nu doreşte însă să facă o analiză reală a veniturilor cadrelor didactice raportate la cele ale altor categorii socio-profesionale”, a afirmat Marius Nistor, citat în comunicat.

Liderul organizaţiei sindicale a menţionat că profesorii nu au primit niciun sprijin pentru continuarea activităţii de predare în regim on-line.

„Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care, de la începutul acestei pandemii, angajaţii din sistem au fost aruncaţi în necunoscut, fără pregătire şi fără cele necesare pentru a-şi continua activitatea în regim on-line. Ne sunt prezentate cazuri de succes din companiile mulţinaţionale, unde angajaţii au trecut la tele-muncă, însă nimeni nu arată că acei salariaţi au primit laptop-uri ca să-şi poată desfăşura activitatea de acasă, au fost instruiţi în regim de urgenţă, au primit, de fapt, tot sprijinul necesar pentru această schimbare majoră. Ce au primit angajaţii din sistemul educaţional? Nimic! A trebuit să se descurce prin mijloace proprii, să investească din fondurile personale pentru a-şi continua activitatea, pentru care trebuie apreciaţi. Să înveţe de pe Youtube cum să intre în contact cu elevii, acolo unde s-a putut, pentru că şi acum foarte mulţi copii sunt privaţi de dreptul la educaţie din cauză că nu au mijloacele necesare pentru a putea participa la aceste activităţi”, a încheiat preşedintele FSE „SPIRU HARET”.

Organizaţia sindicală susţine că începând din 1 septembrie 2020, potrivit OUG 114/2018, personalul didactic ar fi trebuit să primească o majorare a salariilor pentru a ajunge la nivelul stabilit prin Legea salarizării nr. 153/2017, majorare care a fost amânată de Guvernul Orban pentru 1 septembrie 2021.

De asemenea, prin Legea bugetului de stat, în 2021, toţi salariaţii din sectorul bugetar ar fi trebuit să beneficieze de o creştere a salariilor cu 25% din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018, se precizează în comunicatul FSE „SPIRU HARET”.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” consideră că aceste majorări sunt obligatorii, în condiţiile în care în învăţământ nu se acordă alte sporuri pentru condiţii periculoase de muncă ca în alte domenii, iar cele care se acordă sunt blocate la nivelul anului 2016, chiar dacă legea prevede că ar trebui să fie calculate la salariile în plată, conform comunicatului organizaţiei sindicale.