7.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 18:35
No menu items!

Noul director al Hidroelectrica, numit de Remus Borza, anchetat de DIICOT. DOCUMENT

spot_img

Ovidiu Agliceru este acuzat de aderare la grup infracțional organizat și abuz în serviciu în „Afacerea Porțile de Fier I”

agliceru

Noul director general al Hidroelectrica, Ovidiu Agliceru, propulsat la conducerea companiei la începutul acestei săptămâni, este anchetat de DIICOT pentru aderare la grup infracțional organizat și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în afacerea reabilitării Porților de Fier I.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica – Euro Insol, societate condusă de Remus Borza, a anunțat, la începutul săptămânii, numirea în funcția de director general la Hidroelectrica a lui Ovidiu Agliceru, fost  director al Direcţiei Producere Energie Electrică din cadrul Hidroelectrica,  în locul lui Mihai Stănculescu, care s-a retras din motive medicale.

Potrivit unui comunicat al companiei, din august până în octombrie 2013, Agliceru a fost membru al directoratului Hidroelectrica. El lucrează la Hidroelectrica din 1999, când a ocupat funcţia de director general adjunct tehnic la sediul central al Hidroelectrica, în 2006 a fost numit şef serviciu Inspecţie Generală, iar din 2009 până în 2013 a fost director la Direcţia Control Intern.

Numai că din  martie anul acesta, Ovidiu Agliceru are calitatea de suspect într-un important dosar penal al DIICOT, în care procurorii de la combaterea crimei organizate anchetează toată conducerea Hidroelectrica pentru afacerile considerate frauduloase de la Porțile de Fier.

Potrivit ordonanței DIICOT din martie a.c., obținută de Sursa Zilei, față de Ovidiu Agliceru s-a început urmărirea penală pentru aderare la grup infracțional abuz în serviciu.

Fapta numitului Agliceru Ovidiu, care a ocupat funcția de director general adjunct tehnic al S.C. Hidroelectrica S.A. în anul 2000, de a adera și a sprijini un grup infracțional organizat constituit la nivelul factorilor de decizie ai S.C. Hidroelectrica S.A. format din Pena Eugen, Oprea Traian, Cazanacli Cristian, Pavelescu Teodor si Bleier loan, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, faptă prevăzută și pedepsită de art. 367 alin. (2) Cod penal.

ordonanța DIICOT

 

CITEȘTE AICI REZOLUȚIA PROCURORILOR DIICOT

 

Problemele lui Agliceru vin de la faptul că acesta a fost chiar președintele unor comisii de recepții a lucrărilor făcute de VaTech la Porțile de Fier I.

Abuzul în serviciu cu consecințe deosebit de grave reținut de procurorii DIICOT în sarcina lui Ovidiu Agliceru, constă în faptul că acesta, alături de alți directori urmăriți și ei penal, a admis ilegal recepția finală la Grupul 6 de la Porțile de Fier I, în condițiile în care lucrările efectuate au fost de foarte proastă calitate, susțin procurorii.

39 de foști și actuali șefi ai Hidroelectrica precum și ai Complexului hidroenergetic Porțile de Fier I s-au prezentat la DIICOT din martie și până în prezent, pentru a li se aduce la cunoștință decizia procurorilor de schimbare a încadrării juridice în cazul a 3 dintre ei, și punerea sub acuzare pentru alte noi fapte în dosarul retehnologizării Porților de Fier I, dar și pentru a fi audiați în același dosar.

După ce i-a pus sub acuzare, încă din 2010, pe șefii Hidroelectrica Eugen Pena și Traian Oprea, șefi din perioada în care a debutat afacerea cu consorțiul german Voith Siemens – Va Tech, DIICOT a extins cercetările și pentru perioada de după octombrie 2010. Mai exact, Constantin Trihenea, fost șef al Hidroelectrica în perioada când Ministerul Economiei era condus de Ion Ariton de la PDL, este pus sub urmărire penală, începând de luna trecută. Trihenea e acuzat că nu a solicitat daune contractuale pentru lucrările proaste făcute de consorțiul amintit.

Cristi Ciupercă