Fondatorul și patronul ziarului Curentul, Mihai Iacob, și fostul președinte al Băncii Române de Scont, Teodor Nicolăescu, au scăpat definitiv de dosarul penal în care au fost trimiși în judecată în 2010 de procurorii DIICOT pentru că au prejudiciat Rafo Onești cu câteva zeci de miliarde de lei vechi. Iacob și Nicolăescu sunt printre fericiții beneficiari ai intrării în vigoare a noului Cod Penal, unde pedepsele pentru înșelăciune, acuzația principala care le era adusă de procurori, au fost scăzute drastic.
Astfel, după ce Tribunalul București îi condamnase pe Iacob și Nicolăescu, în 2013, la patru ani de închisoare cu suspendare și la plata unor despăgubiri civile, o dată cu intrarea în vigoare noii legislații penale, Curtea de Apel București a admis apelurile și a constatat prescripția răspunderii penale pentru acuzația de înșelăciune, infracțiunile de fals fiind deja prescrise de pe vechiul Cod Penal.
În baza art. 396 al. 5 Cod procedură penală rap. la art. 16 al. 1 lit. b Cod procedură penală, achită pe inculpaţii IACOB MIHAI şi NICOLĂESCU TEODOR pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 323 din Codul penal din 1969, ca urmare a intervenirii unei legi penale de dezincriminare. Face aplicarea art. 5 al. 1 Cod penal şi în consecinţă schimbă calificarea juridică a faptelor reţinute în sarcina inculpatului IACOB MIHAI în infracţiunile prev. de art. 244 al. 1 şi 2 Cod penal şi art.47 Cod penal rap. la art. 322 Cod penal. În baza art. 396 al. 6 Cod procedură penală rap. la art. 16 al. 1 lit. f Cod procedură penală încetează procesul penal pornit faţă de inculpatul IACOB MIHAI, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de art. 244 al. 1 şi 2 Cod penal şi art.47 Cod penal rap. la art. 322 Cod penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Face aplicarea art. 5 al. 1 Cod penal şi în consecinţă schimbă calificarea juridică a faptelor reţinute în sarcina inculpatului NICOLĂESCU TEODOR în infracţiunile prev. de art. 48 Cod penal rap. la art. 244 al. 1 şi 2 Cod penal şi art. 322 Cod penal. În baza art. 396 al. 6 Cod procedură penală rap. la art. 16 al. 1 lit. f Cod procedură penală încetează procesul penal pornit faţă de inculpatul NICOLĂESCU TEODOR, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de art. 48 Cod penal rap. la art. 244 al. 1 şi 2 Cod penal şi art. 322 Cod penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale
Curtea de Apel București
sentință
Prin aceeași decizie, care este și definitivă conform tot noului Cod Penal, magistrații Curții au lăsat nesoluționată acțiunea civilă exercitată în procesul penal de partea civilă SC Rafo Onești. Asta înseamnă că Mihai Iacob și Teodor Nicolăescu au scăpat și de plata a 7.863.400 lei ( cu dobânda aferentă), cu titlu de despăgubiri civile către Rafo, sumă la care fuseseră obligați prin decizia Tribunalului București.
Cei doi erau acuzați de procurorii DIICOT de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni – faptă dezincriminată de noul cod, înşelăciune şi respectiv complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Concret, procurorii DIICOT stabiliseră că Mihai Iacob, în calitate de director general al SC Dramiral Group SA, s-a asociat cu Teodor Nicolăescu – preşedinte al BRS SA, în vederea inducerii în eroare a Rafo Oneşti, prin emiterea a trei ordine de plată în valoare de 135 miliarde lei. Potrivit procurorilor, Iacob ştia că firma sa nu avea banii necesari pentru a onora plata respectivă şi l-a instigat pe Nicolăescu să elibereze un extras de cont fals reprezentanţilor Rafo Oneşti, extras care atesta că acesta ar fi avut banii necesari pentru plata mărfii achiziționate de la societatea din Onești.
Cristi Ciupercă