4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 20:59
No menu items!

NOUL ACORD al coaliției de guvernare, prezentat de Mihai Gâdea la Antena 3

spot_img

Primul subiect discutat marți a fost procedura de revocare a miniștrilor, PNL fiind de acord cu solicitarea USR-PLUS de consultare a premierului cu liderii partidelor, atunci când are în vedere o asemenea măsură.

NOUL ACORD AL COALIȚIEI DE GUVERNARE

Acord aditional Coalitie 20 aprilie 2021

Coaliția funcționează pe principiul solidarității și colegialității. Responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliției și premierului. Deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formațiunilor din coaliție.

Mihai Gâdea a prezentat, la Sinteza Zilei de la Antena 3, documentul stabilit între liderii celor 3 formațiuni de la guvernare.

Primul ministru va trimite cererea de revocare a unui ministru doar după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție. Premierul va acorda un interval de timp rezonabil pentru asigurarea tranziției între titularii portofoliului ministerial.

Referitor la datele privind vaccinarea, documentul precizează că Guvernul va publica săptămânal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispoziție pe centre, procentele de persoane din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de Guvern.

Documentul cuprinde, la acest paragraf și o altă frază, care se referă la criteriile de raportare a îmbolnăvirilor de la Ministerul Sănătății, dar această idee a fost apoi tăiată din acord.

Noul acord cuprinde și precizările privind reformele care vor avea întâietate în guvernare – reformele din domeniul sănătății, reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității, adoptarea legilor justiției până la final de an.

La ședințele de coaliție se vor lua în discuție atât agenda guvernamentală, cât și cea parlamentară, care vor fi decise împreună cu premierul și vicepremierii, respectiv cu liderii partidelor din coaliție.

Acordul mai stabilește și cum se va da votul pe proiectele legslative la care nu va exista consens în coaliție – fiecare grup parlamentar poate acționa în afara coaliției, cu anunțarea prealabilă a partenerilor și după refuzul lor de a susține respectivele inițiative.

Cora Dumitrescu