O echipă internațională de biologi din Thailanda, Marea Britanie și Republica Populară Democrată Lao au descoperit o nouă specie de veveriță zburătoare din categoria Biswamoyopterus, relatează sci-news.com.
Noua specie se numește Biswamoyopterus laoensis, însă numele comun folosit este veverița zburătoare gigantică laoțiană.
Biswamoyopterus laoensis este o veveriță zburătoare de mari dimensiuni, care cântărește 1,8 kg și măsoară 1,08 metri în lungime. Corpul are o lungime de 46 de centimetri, iar coada 62 centimetri.
Culoarea blănii veveriței este un amestec de gri-metalic cu maro-roșcat și cu negru.
“Este o descoperire remarcabilă pentru ştiinţă. Este o specie foarte rară cu un corp mare”, a explicat Daosavanh Sanamxay, student la masteratul din cadrul Universității Prince of Songkla, din Thailanda, fiind coordonatorul studiului publicat în jurnalul Zootaxa.
Noua specie este o rudă apropiată a enigmaticii veveriţe zburătoare Biswamoyopterus biswasi, singurul specimen cunoscut care a fost descoperit în nord-estul Indiei în 1981.
Veverița zburătoare arată ca un liliac cu coadă, datorită membranelor care sunt legate între ele, două câte două, de piele acoperită cu blană, ajutând-o să planeze mai mult atunci când sare dintr-un copac în altul. Își caută hrana numai noaptea, având ochii perfect adaptați pentru întuneric, mari și sensibili, iar cu ajutorul musăților pipăie hrana.
D.M.