1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:20
No menu items!

Noua metodă de stocare a datelor pentru eternitate, în 5D

spot_img

Cercetătorii de la Universitatea Southampton (Marea Britanie) au făcut un important pas înainte în ceea ce priveşte dezvoltarea tehnologiei de stocare a datelor digitale, prin crearea unui dispozitiv ce poate rezista timp de miliarde de ani.

Folosind sticlă nanostructurată, cercetătorii de la Centrul de Cercetare Optoelectronică (CCO) al universităţii au dezvoltat posibilitatea de a înregistra şi recupera date în cinci dimensiuni (5D) prin scrierea laser femtosecundară.

Metoda de stocare permite lucruri fără precedent, precum capacitatea de 360TB/disc, stabilitate termică de până la 1000 de grade Celsius şi o durată de viaţă practic nelimitată la temperatura camerei (13.8 miliarde de ani la 190 de grade Celsius), deschizând o nouă eră de arhivare a datelor pentru eternitate. Fiind o metodă stabilă şi sigură de stocare a datelor, tehnologia ar putea fi extrem de folositoare pentru organizaţiile cu arhive voluminoase, precum arhive naţionale, muzee sau biblioteci.

Tehnologia a fost demonstrată pentru prima dată experimental, în 2013, când un fişier de 300kb a fost scris cu succes în 5D.

Acum, documente importante din istoria umană, precum Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (DUDO), Optica lui Newton, Magna Carta şi Biblia King James, au fost salvate sub formă de copii digitale care ar putea supravieţui pentru todeauna. O copie a DUDO pe metoda de stocare 5D a fost prezentată de curând de către CCO la UNESCO, în timpul ceremoniei de închidere a evenimentului Anul Internaţional al Luminii, din Mexic.

Documentele au fost stocate cu ajutorul unor lasere ultrarapide, care produc impulsuri extrem de scurte şi de intense de lumină. Fişierul este scris în trei straturi de puncte nanostructurate, separate de cinci micrometri (o milionime dintr-un metru). Nanostructurile auto-asamblate schimbă modul prin care lumina trece prin sticlă, modificând polarizarea acesteia, ce poate fi apoi citită de o combinaţie dintr-un microscop optic şi un polarizator, similar cu cel găsit în ochelarii Polaroid.

Poreclită ,,cristalul de memorie Superman”, datele de pe această metodă sunt înregistrate folosind nanostructuri auto-asamblate create în cuarţ topit. Codificarea informaţiilor se face în cinci dimensiuni: dimensiunea, orientarea şi trei poziţii dimensionale ale acestor nanostructuri.

Este palpitant să ne gândim că am creat tehnologia capabilă de a salva documente şi informaţii în spaţiu pentru generaţiile viitoare. Această tehnologie poate asigura salvarea dovezilor civilizaţiei noastre: tot ceea ce am învăţat şi creat nu va fi uitat. – Prof. Peter Kazansky, CCO

Echipa de cercetători este în cautare de parteneri din industria IT pentru a dezvolta şi comercializa această nouă tehnologie.

Octavian Cătuşanu