Prețul cel mai mic nu mai este criteriul care va dicta câştigătorul unei licitaţii de achiziţii publice, au decis marţi senatorii, care au votat în favoarea proiectului de lege privind achiziţiile publice aprobat de Guvernul Ponta în octombrie 2015.
Proiectul a fost adoptat cu 88 de voturi „pentru” și o abținere. Camera Deputaților este însă forul decizional în acest caz.
”Venim cu praguri valorice noi pentru diverse tipuri de contracte: reducerea termenelor-limită între depunerea candidaturilor şi deschiderea ofertelor, care pot ajunge şi la 15 zile, în acelaşi timp introducem obligativitatea realizării procedurilor de achiziţie prin mijloace electronice, va exista un singur criteriu de atribuire – cea mai bună ofertă tehnico-economică, iar acest criteriu va avea mai multe subcriterii. Deci, criteriul preţului cel mai mic va dispărea. Avem costul, preţul cel mai scăzut, cel mai bun raport calitate-preţ”, a declarat, marți, în plenul Senatului preşedintele Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, Bogdan Puşcaş.
Acesta a precizat că va fi introdusă şi obligativitatea consultării pieţei înainte de lansarea unei proceduri de achiziţie.
”Pe subiectul contestaţii, am prevăzut expres în lege două elemente de noutate: complete specializate la nivelul curţilor de apel, obligativitate asumată împreună cu CSM, şi există o procedură administrative bazată pe notificări obligatorii prin care contestatorul întâi trebuie să parcurgă această procedură administrativă, care poate corecta lucrurile înainte de a contesta licitaţia”, a explicat preşedintele Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice.
Referitor la eliminarea criteriului unic, respectiv preţul cel mai mic, Pușcaș a declarat că se urmăreşte adoptarea unor „soluţii inovatoare, bazate pe indicatori de performanţă”.
Potrivit amendamentelor propuse de Curtea de Conturi şi preluate de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice şi de Senat, aplicarea sancţiunii cu amendă contravenţională se prescrie în termen de 36 de luni de la data săvârşirii faptei. Amenzile sunt cuprinse între 5.000 şi 30.000 de lei. Următoarele fapte constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni: neducerea la îndeplinire a deciziilor CNSC, nepunerea la dispoziţia ANAP în termenul solicitat a informaţiilor cerute şi orice încălcare a prevederilor acestei legi sau a actelor normative emise în aplicarea acesteia.
R.D.