3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 0:01
No menu items!

Noua lege a salarizării adâncește diferențele între bugetari. Cresc lefurile în Sănătate și Administrație, Educația – abandonată. Scuzele lui Cioloș

spot_img

Ministerul Muncii a anunțat că a propus, marți, în discuţiile cu partenerii sociali o soluţie de corectarea a problemelor de încadrare şi plată inegală pentru persoane pe aceleaşi funcţii, cu aceeaşi vechime şi aceleaşi atribuţii în cadrul aceleiaşi unităţi, cum ar fi spital, scoală, secţie de poliţie sau primărie.

Potrivit draftului de ordonanţă, se propune corectarea structurii salariale în Sănătate, rezolvarea disfuncţionalităţilor de încadrare pentru toate familiile ocupaţionale, creşterea echităţii salariale în administraţia publică şi introducerea de bonusuri pentru Sănătate şi Educaţie, potrivit gandul.info. De asemenea, se propune o creştere suplimentară faţă de restul funcţiilor în cazul salariilor debutanţilor din Sănătate. Impactul bugetar al acestor măsuri ar fi de 2,29 de miliarde de miliarde de lei

Astfel, de exemplu, doi medici identic calificaţi din spitale diferite vor avea acelaşi salariu, chiar dacă acum remuneraţiile pot fi diferite. Ministerul dă exemplul unui medic primar în unităţi clinice gradaţia 5 care ar urma să câştige 5.105 lei chiar dacă profesează la Fălticeni sau la Bucureşti. Un medic specialist în unităţi clinice gradaţia 5 ar urma să încaseze 4.012 lei pe lună, un asistent medical cu studii postliceale 2.441 de lei, iar o infirmieră în cadrul acestui tip de unitate – 1.718 lei.

De asemenea, potrivit proiectului de ordonanţă, între maximul în plată pe o gradaţie de vechime şi maximul în plată pe o gradaţie imediat superioară ar trebui să existe un interval de 2,5%.

Prin proiect se propune o creştere cu aproximativ 10% a salariilor debutanţilor din sistemul de sănătate. Astfel, un medic rezident anul I gradaţia 0 ar urma să primească un salariu de 2.014 lei, un asistent debutant cu studii postliceale – 1.540 de lei, iar o infirmieră debutantă – 1.444 lei.

Potrivit draftului de ordonanţă se introduce un sistem de premiere pe criterii de performanţă în limita a 2% din cheltuielile salariale.

În cazul administraţiei publice, prin proiectul propus se elimină diferenţele de salarizare pentru muncă egală în unităţi similare ale adminstraţiei publice centrale – aparatul central prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General al Guvernului. Măsura nu se aplică în cazul structurilor deconcentrate.

Impactul bugetar al ordonanţiei este de 2,29 miliarde de lei, din care 1,17 miliarde din impactul inechităţilor din sistem, 1 miliard din impactul reformei în sănătate şi 374 de milioane din rezerva de performanţă pentru educaţie şi sănătate, mai arată oficialii Ministerului Muncii.

Profesorii – marii perdanți

Marii perdanți ai noului proiect de lege al salarizării sunt angajații din Educație – un domeniu în care România se confruntă, din cauza lipsei de finanțere, cu pierderi importante din punct de vedere al impactului social: analfabetism, abandon școlar, unități de învățământ în stare precară.

 Nemulțumiți, profesorii amenință cu proteste, în care includ greva, chiar înainte de examenele importante de final de an școlar. „Ne așteptam la o lege a salarizării care să creeze un orizont pentru oamenii din sistem. Această Ordonanță pentru noi este nulă. Nu vreau să spun că este pentru Sănătate. Este un sector care într-adevăr se confruntă cu probleme. Știm foarte bine ce se întâmplă și știm despre acel exod al medicilor, dar știm că există două domenii în România care ar trebui tratate cu prioritate: Educația și Sănătatea. Din păcate, Educația a fost abandonată în acest moment„, a declarat președintele FSLI, Simion Hăncescu, la finalul discuțiilor de la Ministerul Muncii.

Acesta a precizat că miercuri va avea loc ședința Colegiului liderilor și se va lua o decizie. „Mâine vom informa liderii și avem o lună până la finalul anului (școlar – n.r.). Oamenii se vor decide ce vor face. Nu pot să pronunț acum cuvântul grevă”, a spus Hăncescu.

În ceea ce privește Fondul de premiere de 2% propus în proiectul Ordonanței, liderul FSLI a subliniat că apreciază „efortul ” Guvernului și că „este prea mult acest deranj”. „Este vorba de 2% și Guvernul face efortul în ghilimele. Vrea să introducă criterii de performanță pentru acest doi la sută. Este prea mult acest deranj. Doi la sută știm foarte bine că este o sumă infimă. Acest fond de premiere a funcționat în învățământ și în tot sistemul bugetar. Și Guvernul consideră că aceasta este o facilitate pentru învățământ și dorește performanță plecând de la acest fond de premiere de 2%. Este prea mult”, a afirmat Simion Hăncescu, precizând că nu au avut loc negocieri, doar „ni s-au prezentat trei variante pe care Ministerul Muncii le-a avut în vedere”.

Neputința – argumentul Guvernului

În timp ce liderii sindicali se întreabă unde au dispărut banii – în condițiile în care pentru 2016 au fost alocate cu 10 miliarde de lei în plus pentru Educație, iar pentru 2017 se mai găsesc doar puțin peste un miliard- premierul Dacian Cioloș ridică neputincios din umeri și afirmă că nu poate satisface pe toată lumea, în doar câteva luni de guvernare.

Dacian Cioloș a subliniat miercuri că niciun salariu nu va scădea după intrarea în vigoare a acestei ordonanțe, și că principalul obiectiv a fost rezolvarea problemelor privind salariile de încadrare – oameni care lucrează în aceleași instituții, pe aceleași posturi, au salarii diferite, în funcție de perioada în care au fost angajați.

Creșteri suplimentare au fost decise pentru sănătate. Astfel, debutanții vor primi o creștere de 10% și se instaurează un sistem de premiere, în funcție de performanțe.

Pentru sistemul sanitar, Guvernul a venit cu „cu o abordare completă de reechilibrare a salariilor, atât pe orizontală, cât și pe verticală”. „Așa ar trebui să arate toate sectoarele, dar nu vrem să facem ca și alții care lansează petarde cu alocări bugetare și fug apoi pentru că nu pot să le facă”, a spus Dacian Cioloș.

„Suntem conștienți că educația e importantă, dar trebuie să discutăm despre ce putem să facem și nu despre ce nu putem să facem. Nu poate Guvernul Cioloș în câteva luni, cu resursele pe care le avem, să corecteze toate problemele din sistem. Dacă nu începem cu domeniile cu importanță, o să avem măriri de 10% pentru toți, păstrând dezechilibrele”, a mai spus Cioloș.

Premierul a precizat că așteptările pentru sistemul de sănătate sunt mari și „vom cere multe eforturi sistemului”. Din acest motiv, sănătatea a fost primul domeniu în care au fost făcute creșteri salariale.

R.D.