2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:55
No menu items!

Noua Lege a insolvenței, adoptată de Parlament

spot_img

vot comisie

Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență a fost adoptat, marți, de Camera Deputaților, forul decizional, cu 212 voturi „pentru”, 111 voturi „împotrivă” și 8 abțineri.

Ministrul justiției, Robert Cazanciuc, a susținut,  în plenul Camerei Deputaților, că „proiectul (…)este un important pas înainte, el vine în sprijinul mediului de afaceri, punându-i la îndemână instrumente mai eficiente de recuperare a creanțelor, propune soluții de prevenire a abuzurilor în procedură, din partea debitorului sau a creditorului, propune măsuri pentru un proces derulat într-un termen rezonabil„.

Cazanciuc a precizat că proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență „propune în fapt un Cod al insolvenței punând alături în mod corelat și adaptat toate reglementările ce guvernează mecanismele de preinsolvență și de insolvență adresate operatorilor economici„. El a punctat apoi principalele obiective care au fost urmărite în elaborarea Codului.

Principalele obiective urmărite în elaborarea Codului insolvenței: un prim obiectiv a fost cel de codificare, de sistematizare, de armonizare și corelare a prevederilor legale existente. Acest deziderat apare firesc, în contextul în care, la această dată, cadrul legal în materia insolvenței și preinsolvenței cuprinde șase legi și un regulament european, iar fiecare act normativ e strâns legat de evoluția celorlalte. Un al doilea obiectiv a fost cel de îmbunătățire a cadrului normativ prin valorificarea practicii judiciare a legislației de drept comparat și a propunerilor primite de Ministerul Justiției din partea practicienilor domeniului și a mediului de afaceri. Completarea cadrului normativ cu reglementări în domenii ce nu au fost până acum abordate – de exemplu, insolvența grupurilor de societăți  – s-a circumscris aceluiași obiectiv de îmbunătățire a prevederilor legale aplicabile. Un al treilea obiectiv a fost cel de a asigura un echilibru mai bun al intereselor în concurs, în sensul consolidării protecției creditorului. De asemenea, ultimele îmbunătățiri aduse proiectului în Camera Deputaților consolidează poziția finanțatorului care contribuie la susținerea afacerii debitorului și la sporirea șanselor de reorganizare. Un al patrulea obiectiv a fost cel de eficientizare a procedurii insolvenței.

Robert Cazanciuc

ministrul justiției

Prezent marți la semnarea primelor 30 de acorduri de finanţare în cadrul schemei de ajutor de minimis pentru investiţiile realizate de întreprinderile mici şi mijlocii,  premierul Victor Ponta s-a referit la noua lege a insolvenţei, arătând că firmele care nu îşi achită taxele au creat impresia că „fraierii plătesc taxe şi impozite, iar deştepţii intră în insolvenţă, îşi cumpără televiziuni, îşi cumpără oameni politici şi nu dau niciodată bani la stat pentru taxe şi impozite„.

Ideea de a avea, în baza unei legi a insolvenţei, un sprijin pentru cei corecţi, care plătesc taxe, salarii, muncesc în fiecare zi şi o lege prin care să-i combatem pe băieţii deştepţi care au înţeles că mai bine cumperi televiziuni şi politicieni decât să plăteşti taxe cred că e un pas foarte important.

Victor Ponta

premier, președinte PSD

 Daniela Marinescu