-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:23
No menu items!

Noua Constituție prevede ca răspunderea civilă pentru informațiile de presă să-i revină autorului și nu proprietarului de presă

spot_img
Noua Constituție prevede ca răspunderea civilă pentru informațiile de presă să-i revină autorului și nu proprietarului de presă
foto: citynews.ro

 

Comisia de revizuire a Constituției a adoptat mai multe amendamente legate de mass-media, interdicția de a suprima presa urmând să fie extinsă de la nivelul ”publicației” la ”orice mijloc de comunicare în masă”.

În alineatul 4 al art. 30, vechiul text preciza că ”nicio publicație nu poate fi suprimată”, în timp ce noul text zice că ”niciun mijloc de comunicare nu poate fi suprimat”.

În plus, ”mijloacele de comunicare în masă au obligația de a declara public sursele finanțării și structura acționaratului”, precizează alineatul 5, al noii Constituții.

Dacă până acum răspunderea pentru informaţie îi revenea proprietarului, noul amendament stabileşte clar că ”răspunderea civilă pentru informația sau pentru creația adusă la cunostința publică revine, după caz,  autorului, celui care exercită răspunderea editorială sau mijlocului de comunicare în masă, în condițiile legii”.

De asemenea, comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat un amendament care înscrie şi agenţiile de presă publice, alături de serviciile publice de radio şi televiziune, între organismele autonome aflate sub controlul parlamentar.

A.V.