Cercetătorii din Taiwan fac apel la vigilenţă, după descoperirea, pentru prima dată la om, a unui virus gripal A/H6N1, care circulă curent în cadrul fermelor de păsări, informează AFP.
Tulpina virusului a fost descoperită la o tânără în vârstă de 20 de ani, din centrul Taiwanului. Cercetătorii susțin că, în pofida faptului că această tulpină este de virulenţă relativ scăzută, există riscul să se combine cu alte virusuri şi să devină mai periculoasă, astfel încât poate conduce la o pandemie cu virusul gripei aviare, complexă şi imprevizibilă.
Potrivit revistei medicale The Lancet Respiratory Medicine, tânăra s-a prezentat la spital cu simptome gripale şi senzaţie de sufocare în mai 2013. Ea a reacţionat bine la tratamentul cu oseltamivir (Tamiflu) şi s-a recuperat total.
Cercetătorii detaliază în revistă această primă infecţie la om cu un virus H6 și amintesc că, în afară de subtipurile H1, H2 şi H3 ale gripei A sezoniere, au fost deja înregistrate infecţii la om cu virusurile H5, H7 şi H10.
În urma analizei genetice s-a stabilit că virusul respectiv este apropiat de H6N1 care circulă în Taiwan din 1972 la păsări.
Dar acest virus prezintă o mutaţie (G228S) la hemaglutinină („H”-ul), o proteină de la suprafaţa sa, care îi permite să se fixeze pe celulele umane libere. Această modificare a virusului ar putea, prin creşterea afinităţii pentru un receptor uman al căilor respiratorii superioare, să îi permită să devină mult mai infecţios pentru oameni.
„H6N1 este un virus slab patogen, care se găseşte în mod curent la păsările sălbatice şi domestice de pe mai multe continente”, precizează doctorul Ho-Sheng Wu de la Centrul de control al bolilor (CDC) din Taiwan, coautor al studiului.
C.A.