-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 10:15
No menu items!

Nou conflict PNL-PSD. După Justiție, război și cu MAE. Vezi care este miza noului front de luptă din USL

spot_img

Senatul nu mai are încredere  în  membrii Guvernului. Miniștrii USL care  participă la reuniunile Consiliului European ar trebui  să vină, ulterior, în fața Parlamentului, pentru da  explicații cu privire la mandatul pe care l-au avut la Bruxelles  și cum au acționat în conformitate cu acesta.

Conform unor surse liberale, criticile aduse lui Titus Corlățean și dorința PNL ca miniștrii să răspundă în fața Parlamentului pentru discuțiile și acțiunile  de la Bruxelles vin pe fondul unui nou conflict care se prefigurează la Ministerul Afacerilor Externe:  lupta între PSD și PNL pentru numirea noilor ambasadori.

Semnele de neîncredere  față de prestația  miniștrilor USL au  venit chiar  din partea unui fost ministru liberal la ultima ședință de Birou Permanent al Senatului. Liberalul Tudor Chiuariu  s-a declarat  sătul de trăsnăile decise de miniștrii  români la Consiliul European, el făcând în special referire la ministrul de externe, social-democratul Titus Corlățean.

Totul a pornit de la un proiect de lege care vizează cooperarea  dintre Parlament și Guvern, pe care Corlățean l-a cerut să fie  adoptat mai rapid de către legislativ.

Există un proiect de lege care a fost trimis la reexaminare de Curtea Constituţională, L240/2012 privind cooperarea între Parlament şi Guvern. Am primit din partea Ministerului Afacerilor Externe o scrisoare în care ne roagă să grăbim adoptarea proiectului de lege, în primul rând şi, în al doilea rând, aici prea multe lucruri nu sunt de făcut că nu se mai pot face amendamente

Ilie Sârbu
liderul senatorilor PSD
(stenograma ședinței BP a Senatului de luni, 2 aprilie)

Tudor Chiuariu s-a arătat iritat de solicitarea ministrului Titus Corlățean

Acesta e un proiect de lege pe care noi l-am propus când eram în opoziţie şi n-aş vrea să ne schimbăm acum optica fiindcă suntem la guvernare şi în coaliţia guvernamentală. E o chestiune chiar foarte serioasă ce anume decid miniştrii noştri în consiliile de miniştri şi uneori decid nişte trăsnăi de pe urma cărora tragem ponoase. Şi eu zic că e mai bine să existe un asemenea control anterior asupra poziţiilor pe care miniştrii le prezintă în consiliile Uniunii Europene decât să tragem ulterior ponoasele. … Sigur că e cam incomod pentru orice ministru – am experimentat şi eu chestiunea aceasta – să vină la comisie înainte de a se duce la Consiliul Uniunii Europene şi să explice ce vrea să facă, dar e un exerciţiu cu care trebuie să ne obişnuim fiindcă în ţările democratice aşa se întâmplă, nu vine ministrul şi de la aeroport, după cum se mai obişnuieşte, ne anunţă ce o să facă el acolo, că nu e normal

Tudor Chiuariu
președintele Comisiei Juridice din Senat

Senatorul PNL Mihaela Popa i-a ținut partea  colegului de partid

Problema este dacă suntem de acord ca la semestrul European să meargă Guvernul fără ca Parlamentul să fie înştiinţat despre ceea ce se va hotărî sau ceea ce va propune la semestrul european. Oriunde, în toate Comisiile afacerilor europene din Europa, Guvernul prezintă, prin reprezentanţi, comisiei şi, implicit, întregului Parlament ceea ce vrea să decidă şi să propună la semestrul european. Pe acest amendament este discuţia

Mihaela Popa
senator PNL

Social-democrații prezenți, în frunte cu Ilie Sârbu, au încercat  să-și tempereze  colegii de guvernare, solicitându-le să vină cu o inițiativă legislativă  special în acest sens , dar să nu blocheze procedura  legislativă pentru proiectul cerut de Corlățean.

Nu blocaţi asta. O ţineţi blocată şi n-avem dreptul să ne pronunţăm în afara deciziei, ştiţi bine.N-avem nimic împotrivă cu dorinţa de a clarifica aspectele de care s-a vorbit, dar să facă o iniţiativă, să scăpăm de problema aceasta

Ilie Sârbu
senator PSD

A  fost nevoie  de intervenția liderului senatorilor PNL, Puiu Hașotti, și de cea a președintelui Senatului, Crin Antonescu, pentru ca parlamentarii liberali  să fie potoliți.   În fapt,   piedicile puse  de Chiuraiu lui Corlățean ascund o altă  nemulțumire, susțin surse din cadrul USL.  La nivelul MAE trebuie numiți o serie de vreo 20 de noi ambsadori și consuli  după o mică epurare prin care ar urma să fie îndepărtați diplomații bănuiți de afinități politice.

Conform surselor citate, nici un om apropiat al președintelui  Traian Băsescu  nu se află pe această listă,   deoarece social-democrații  vor să  nu întâmpine piedici din partea Cotroceniului pentru proprunerile de diplomați cu care  vor veni în fața  șefului statului.  În schimb,  oamenii  liberalului Andrei Marga,  instalați de acesta pe vremea când era ministru de externe,  ar urma să fie schimbați cu toții din funcție, susțin sursele citate. Excluși de la masa împărțirii acestor posturi  de către premier și președinte, liberalii încearcă acum să-i arate pisica  lui Corlățean.

Valeriu Motoc