Autoritățile din Norvegia și-au sfătuit cetățenii să „șteargă de praf” buncărele din Războiul Rece și să facă provizii de medicamente contra radiațiilor în cazul unei scurgeri radioactive de la centrala nucleară Cernobîl.
Ministrul Apărării din Oslo, Odd Roger Enoksen, a avertizat cetățenii că un dezastru nuclear ar putea aduce materiale radioactive peste Norvegia „dacă vântul bate în această direcție”.
El a spus că civilii vor primi un preaviz de 72 de ore pentru a-și pregăti buncărele și că „dacă le folosesc pentru depozitare acum trebuie să facă un plan pentru a le goli”.
De asemenea, Enoksen a îndemnat cetățenii să stocheze medicamente contra radiațiilor pentru copii.
Ministrul a spus că avertismentele nu au fost legate de temerile de război nuclear, ci „au legătură cu centralele nucleare din Ucraina și cu accidentele pe care le-am văzut”.
„Ucraina are cea mai mare producție de energie nucleară din Europa și, dacă are loc un accident, ca și în cazul Cernobîlului, toți din Europa de Vest vom fi afectați de asta dacă vântul va bate în această direcție”, a spus el potrivit The Daily Mail.
Avertismentul vine la câteva zile după ce un înalt oficial ucrainean a acuzat Rusia de acte ”iresponsabile” în jurul Cernobîlului care ar putea trimite radiații în mare parte din Europa și a cerut Consiliului de Securitate al ONU să ia „măsuri imediate”.
Vicepremierul Irina Vereșciuk a spus într-o postare pe Facebook că armata lui Putin „reprezintă o amenințare foarte serioasă nu numai pentru Ucraina, ci și pentru sute de milioane de europeni”.
Ea a acuzat Rusia că folosește „muniție veche”, creând riscul de a deteriora vasul de izolare construit în jurul celui de-al patrulea reactor distrus al stației.
Folosirea de arme vechi și prost întreținute crește riscul de detonare „chiar și la încărcare și transport”, a adăugat Vereshchuk, susținând că trupele ruse transportă echipamentul prin Pripyat, la puțin mai puțin de două mile distanță de centrală.
„În continuare se depozitează sute de tone de muniție lângă orașul Cernobîl, care se află și la mică distanță de centrala nucleară”, a spus ea.
Adina Silav