Plăţile de la Guvern se vor face mai devreme, în doar 15 zile de la depunerea solicitării la AJOFM, nu la 30 de zile, ca până acum, a afirmat vineri Violeta Alexandru, ministrul Muncii, citată de Economica.net.
Aceasta a explicat că angajatorii nu trebuie să plătească ei şomajul tehnic, ci, după depunerea solicitării la AJOFM şi a tabelului cu angajaţii care au contractele de muncă suspendate, banii vor fi viraţi de stat. Angajatorul va vira banii către angajat în maximum trei zile.
Aceasta a explicat că angajatorii nu trebuie să plătească ei şomajul tehnic, ci, după depunerea solicitării la AJOFM şi a tabelului cu angajaţii care au contractele de muncă suspendate, banii vor fi viraţi de stat. Angajatorul va vira banii către angajat în maximum trei zile.
Pot beneficia de aceste fonduri companiile a căror activitate este afectată, pe baza unei cereri, însoţită de o declaraţie şi lista angajaţilor. ”Au fost mii de mesaje care au ajuns la Guvern, la Ministerul Muncii, la cabinetul premierului prin care oamenii ne-au făcut sugestii din practică legate de procedura privind accesul la resursele guvernamentale pentru şomajul tehnic. Pentru solicitările adresate de companiile a căror activitate a fost încheiată ca urmare a deciziilor autorităţilor, respectiv pentru companiile a căror activitate este afectată de această epidemie total sau parţial, pe baza unei cereri însoţite de o declaraţie simplă, la care se ataşează lista angajaţilor pentru care deja s-a dispus măsura întreruperii temporare a activităţii, în sensul de intrare în şomaj tehnic, se pot depune documentele la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă astfel încât să poată beneficia de fondurile alocate de Guvern pentru aceste costuri. Procedura a fost simplificată şi în sensul reducerii termenului până la care se efectuează plăţile, respectiv de îndată ce actele sunt depuse la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, în maximum 15 zile spre deosebire de prevederea iniţială care se referea la 30 de zile agenţiile vor efectua plăţile pentru angajator”, a spus ministrul.
Violeta Alexandru a subliniat că primul pas pe care trebuie să îl facă fiecare angajator este să îşi pregătească documentele astfel ca, la începutul lunii aprilie, pentru perioada 16 – 31 martie, să aibă documentele gata, să le prezinte la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă în vederea efectuării plăţilor.
Plata şomajului tehnic de la stat, adică 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut, se va face doar pentru perioada care a trecut de la declararea stării de urgenţă. Facilitatea de plată de către stat a şomajului tehnic pentru salariaţii ale căror contracte de muncă au fost suspendate din cauza epidemiei de coronavirus va fi acordată tuturor angajatorilor din România, deci o extindere faţă de situaţia actuală, a declarat şeful Cancelariei Premierului, Ionel Dancă.