4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 15:36
No menu items!

Noile rachete rusești ar putea lansa atacuri nucleare oriunde în Europa. Ce spune Putin

spot_img

Conflictul din Siria a redeschis discuția privind arsenalul Kremlinului, care ar putea include rachete cu rază medie de acțiune ce pot lovi orice țintă din Europa. Îngrijorările legate de rachetele de croazieră rusești au fost declanșate de recentele bombardamente navale în care flota rusă a Mării Caspice a lovit ținte din Siria. SUA au reacționat rapid, acuzând Moscova că ar deține arme interzise de tratatele internaționale.

Prezent joia trecută la București, asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul, verificarea și conformitatea armamentelor, Frank Rose, a declarat că, în cazul în care Rusia continuă să încalce Tratatul privind forțele nucleare cu rază medie de acțiune (INF), Statele Unite sunt gata să ia măsurile potrivite ca răspuns, iar acest lucru include reacție diplomatică, dar și un potențial răspuns militar. Oficialul american a menționat, însă, că SUA nu a luat încă o decizie privind implementarea unor asemenea opțiuni, dar va face acest lucru după ce se va consulta cu aliații NATO, inclusiv cu România. El a precizat că Washingtonul ia în considerare și „potențiale măsuri economice” pentru a impune Rusiei să revină la respectarea tratatului.

„Nu vrem să intrăm într-un ciclu de acțiune și reacțiune cu Rusia, dar, în același timp, nu vom sta pe margine dacă Rusia continuă să încalce acest tratat foarte important”, a declarat Rose, în cadrul unei dezbateri organizate la Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit lui Rose, poziția SUA este că Tratatul INF a servit intereselor strategice ale Statelor Unite, Rusiei și ale aliaților din NATO timp de peste 25 de ani, de aceea el trebuie păstrat pentru menținerea stabilității în zona euro-atlantică.

Vladimir Putin a reacționat acuzațiilor SUA duminică, într-un interviu acordat canalului public de televiziune Rossia-1, Rusia ar putea utiliza arme de înaltă precizie în cazul unei amenințări la adresa securității sale, iar partenerii săi trebuie să știe acest lucru.

În principiu, toți partenerii noștri, cel puțin la nivel de experți, știu că Rusia are astfel de arme. Dar una este să se cunoască aceasta la nivel de experți și cu totul altceva este ca (celelalte țări) să se convingă că ele există cu adevărat și că sunt într-adevăr de foarte înaltă calitate. Avem specialiști foarte bine instruiți și pregătiți care să le poată utiliza în mod sistematic. Și, nu în ultimul rând, Rusia are voința de a folosi aceste arme în cazul în care aceasta corespunde intereselor naționale ale statului și poporului rus.

Vladimir Putin

Federația Rusă a folosit în Siria arme de înaltă precizie împotriva Statului Islamic. Flotila rusă din Marea Caspică a lansat rachete de croazieră împotriva teroriștilor, scrie RIA Novosti.

Aceste rachete au intrat în serviciu în 2012. Raza lor de acțiune este de 1.500 km, dar acestea sunt desigur arme high-tech, de înaltă precizie. Intenționăm să reutilăm forțele noastre armate nu doar cu astfel de rachete, ci și cu echipamente moderne terestre, cu alte echipamente aeriene. Acestea sunt sisteme complexe și (…) sunt și sunt eficiente.

Vladimir Putin

Liderul de la Kremlin a indicat că rachetele lansate din Marea Caspică împotriva teroriștilor au făcut 147 de rotații la o altitudine între 80 și 1.300 de metri, iar viteza lor a fost comparabilă cu cea a unui avion cu reacție.

La replica moderatorului că serviciile secrete americane au anunțat că unele din rachetele de croazieră ruse au deviat de la țintă și au căzut în Iran, președintele Putin a spus: “Serviciile de informații americane sunt cele mai bune din lume, dar nici ele nu știu totul”.

Serviciile secrete americane sunt cele mai bune din lume, dar să nu aruncăm cu piatra în ele. Sunt dintre cele mai puternice, dar nici ele nu știu totul și nici nu trebuie să cunoască”’, a insistat Putin. El a adăugat că Rusia are arme similare celor americane: nu sunt nici mai bune, nici mai rele – “sunt la fel”.

Arma secretă a lui Putin

În iulie anul trecut, Washington-ul a acuzat violarea tratatului INF de către Moscova, iar șeful militar al NATO, generalul Breedlove, a arătat că asta „nu va rămâne fără răspuns”. Acuzațiile făceau referire la testul din ianuarie 2014 al unei rachete rusești lansate de la sol, care ar putea fi temută SSC-X-8. Se pare însă că rușii au reușit să ocolească prevederile tratatului, clasificând arma drept rachetă intercontinentală, cu indicativul RS-26.

Flota rusă din Marea Caspică a folosit, săptămâna trecută, rachete SSN-30A, potrivit New York Times. Testarea acestora a început în 2008, însa abia în 2013 SUA a ridicat obiecții privind o posibilă încălcare a tratatului INF, mai arată cotidianul american.

SSN-30A ar fi, potrivit unor surse citate de aceeași publicație, o variantă a SSC-X-8, cu o rază de acțiune de aproape 5.500 de kilometri. Or, prin tratatul INF, raza de acțiune permisă pentru rachetele de croazieră și pentr cele lansate de la sol este sub 500 de kilometri sau peste 5.500 (pentru rachete intercontinentale).

R.D.