-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:34
No menu items!

Noile legi ale Educaţiei: Impact bugetar, de peste 36 de miliarde de lei

spot_img

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat, miercuri, despre impactul bugetar al noilor legi ale Educaţiei, că este vorba de un impact bugetar de peste 5 miliarde de lei pentru legea învăţământului superior şi peste 31 de miliarde de lei pentru legea învăţământului preuniversitar. Cele două proiecte de lege au fost publicate în consultare publică pe site-ul edu.ro. 

”Este vorba de un impact bugetar de peste 5 miliarde de lei pentru legea învăţământului superior şi peste 31 de miliarde de lei pentru legea învăţământului preuniversitar”, din care ”doar 25% reprezintă impactul creşterilor salariale, care vor fi de 43%. Restul, sunt burse pentru elevi, a spus Cîmpeanu, afirmând că va fi o finanţare pentru elevii de învăţământ primar de 700 de lei per elev şi pentru gimnazial de 900 de lei per elev.

Finanţarea pentru liceele teoretice şi vocaţionale va fi de 1.500 de lei pentru elev şi încurajarea învăţământului profesional, printr-o finanţare, pentru fondul de burse, de 3.00 de lei per elev, pentru liceele profesional.

În cazul  studenţilor, Cîmpeanu a spus că există în noile legi ale Educaţiei o creştere de 50%, de la 201 de lei per student, şi lună, până la 300 de lei per student şi lună.

”Este vorba de o creştere serioasă a cuantumului pentru bursele studenţilor şi de includerea studenţilor din învăţământul de scurtă durată ca fiind eligibili, de asemenea, pentru burse”, a mai afirmat ministrul.

Ministrul Educaţiei a anunţat, după şedinţa de Guvern, că astăzi se lansează în consultare publică, până pe data de 24 august, proiectele celor două legi ale Educaţiei, două legi care doresc să reformeze, într-o manieră radicală sistemul de Educaţie.

”Este o zi importantă, astăzi, când lansăm în consultare publică, pentru o perioadă de o lună şi jumătate, mai exact  până pe data de 24 august, proiectele celor două legi ale educaţiei, Legea învăţământului preuniversitar şi legea învăţământului superior. Sunt două legi care doresc să reformeze, într-o manieră radicală, în egală măsură necesară şi aşteptată, sistemul de educaţie din România”, a spus ministrul, în briefingul de la Palatul Victoria.

Ministrul a arătat că proiectele pot fi îmbunătăţite şi aştepată propuneri, până la încheierea perioadei de consultare.

                                                                                                                 Adina Silav