2.3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 1:04
No menu items!

Noile haine ale războiului: Șeful armatei britanice acuză Rusia că minte despre vaccinul COVID

spot_img

Rusia încearcă să destabilizeze țările din întreaga lume prin însămânțarea dezinformării cu privire la vaccinurile împotriva coronavirusului care este distribuită rapid pe rețelele sociale, a avertizat șeful forțelor armate, conform The Guardian.

Gen Sir Nick Carter, șeful Statului Major al Apărării, a declarat că tactica propagandistică reflectă o strategie de „război politic” întreprinsă în mod agresiv de Beijing, precum și de Moscova „menită să submineze coeziunea” din vest.

Generalul a acuzat „rivalii autocrați” că „manipulează mediul informațional” pentru a exploata criza Covid-19 în scopuri strategice – inclusiv „politica pro-rusă a vaccinurilor” – într-un discurs la think-tank-ul Policy Exchange.

„Narațiunile lor de dezinformare” au fost concepute pentru a pătrunde în grupurile de socializare anti-vaccinare, a adăugat Carter, arătând un exemplu descoperit la începutul acestei veri de cercetătorii australieni care s-a răspândit rapid din Ucraina, relatează The Guardian.

În iulie, un comunicat de presă fals a fost postat pe site-urile web ale statului auto-declarat pro-rus din Luhansk, estul Ucrainei. Acesta a susținut în mod fals că SUA au efectuat studii de vaccinare pe voluntari ucraineni, dintre care unii au murit.

Procesele nu s-au întâmplat niciodată, însă narațiunea înșelătoare s-a răspândit în mai multe limbi, inclusiv pe un important grup australian de Facebook anti-vaccinare, în ciuda mai multor încercări de verificare a faptelor și dezmințire.

Carter a spus că este un exemplu de „autoritarism digital”, alături de binecunoscutele atacuri cibernetice și piraterie de la Kremlin, într-un discurs de politică rar susținut cu secretarul apărării, Ben Wallace, alături de el.

O abordare similară a fost adoptată de China, a adăugat el, în care „partidul comunist chinez construiește un viitor de supraveghere în masă” și de clasificare și monitorizare a indivizilor în funcție de comportamentul lor online.

Discursul vine înaintea unei revizuiri integrate de cinci ani a apărării și a politicii externe, care se așteaptă să vadă Marea Britanie căutând să investească mai mult în capacitățile cibernetice și sub acoperire, reflectând convingerea că Marea Britanie este deja angajată într-un nivel persistent -conflict la nivel cu rivalii autoritari.

Armata britanică operează deja o unitate de propagandă și suprimare a dezinformării, Brigada 77. Dar armata este în mod tradițional strânsă cu privire la amploarea și amploarea activităților sale, iar discursul lui Carter a oferit câteva indicii precise cu privire la modul în care Marea Britanie va răspunde.

Surse principale de apărare au declarat că extinderea capacității de război a informațiilor din Marea Britanie „nu va fi o creștere masivă a cheltuielilor” și că va implica, în parte, o mai strânsă informare și schimb de informații cu o serie de aliați. „Proiectul de lege atașat nu este semnificativ”, au spus ei.

Țări precum Rusia și China, a argumentat Carter, „văd contextul strategic ca pe o luptă continuă în care instrumentele non-militare și militare sunt utilizate fără restricții prin orice distincție între pace și război”.

Generalul a adăugat: „Scopul lor este să câștige fără a intra în război: să-și atingă obiectivele prin încălcarea puterii noastre de voință, folosind atacuri sub pragul care ar determina un răspuns la război”.

În vară, Marea Britanie a acuzat hackerii ruși sponsorizați de stat de a viza laboratoare de cercetare din Marea Britanie, SUA și Canada implicate în dezvoltarea unui vaccin coronavirus, cu intenția aparentă de a fura cercetarea.

Articolul original poate fi citit aici.