Guvernul propus de premierul Victor Ponta a fost validat luni de plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului cu 377 voturi pentru și 134 de voturi împotrivă
- UPDATE
Traian Băsescu a declarat miercuri, la ceremonia de învestire a noului Cabinet Ponta, că hotărârea Parlamentului cu privire la numirea miniștrilor este obligatorie, motiv pentru care va primi și jurământul miniștrilor pentru dialog social, Liviu Pop, și al educației, Sorin Cîmpeanu, deși aceștia au „contribuit prin distrugerea de instituții ale educației la un fals în interes public”.
Deschiderea ceremoniei de învestitură a noilor miniștri ai Guvernului Ponta IV, șeful statului a citat din Decizia CCR 98 din 7 februarie 2008 „pentru a elimina orice dubiu cu privire la eveniment”.
El a indicat că în această decizie se precizează că din „textul Constituției prevăzut la alineatele 1 și 3 din articolul 85 numirea de către președintele României a miniștrilor este un act de executare a hotărârii Parlamentului și de învestire, pe această bază, a miniștrilor de către șeful statului”.
Hotărârea organului reprezentativ suprem al poporului român – Parlamentul – este un act obligatoriu pe care președintele nu l-ar putea refuza decât prin săvârșirea unor fapte grave de încălcare a Constituției. Acesta este și motivul pentru care voi primi astăzi și jurământul dlui Pop și al dlui ministru al educației care au contribuit prin distrugerea de instituții ale educației la un fals în interes public.
Traian Băsescu
președintele României
La finalul ceremoniei, șeful statului le-a urat succes membrilor Guvernului.
Noii miniștri ai Cabinetului Ponta au depus jurământul de învestitură, miercuri, la Palatul Cotroceni, în fața președintelui Traian Băsescu.
Au fost numiți în funcție: Grațiela Gavrilescu – ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mihai Tudose – ministrul economiei, comerțului și turismului, Andrei Gerea – ministrul energiei, întreprinderilor mici și mijlocii și mediului de afaceri, Sorin Grindeanu – ministrul pentru societatea informațională, Sorin Cîmpeanu – ministrul educației și cercetării științifice, Ioan Vulpescu – ministrul culturii, Angel Tîlvăr – ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare și Liviu Pop – ministrul delegat pentru dialog social.
Au depus jurământul și trei demnitari din fostul Cabinet care și-au schimbat portofoliile. Este vorba de Liviu Dragnea și Daniel Constantin, care își pierd poziția de vicepremier, dar păstrează ministerele pe care le-au condus anterior (dezvoltare și, respectiv, agricultură). Al treilea este Darius Vâlcov – care va conduce Ministerul Finanțelor, după ce până în prezent a fost ministru delegat pentru buget, domeniu unit cu Ministerul Finanțelor.
Traian Băsescu a semnat marți decretul privind revocarea din funcție și numirea unor membri ai Guvernului, iar ulterior documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.
Guvernul propus de premierul Victor Ponta a fost validat luni de plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului cu 377 voturi pentru și 134 de voturi împotrivă.
Noua componență a Guvernului este următoarea:
- Gabriel Oprea (vicepremier, Ministerul Afacerilor Interne)
- Liviu Dragnea (Dezvoltare Regională)
- Daniel Constantin (Agricultură)
- Rovana Plumb (Muncă)
- Nicolae Bănicioiu (Sănătate)
- Mihai Tudose (Economie)
- Darius Vâlcov (Finanțe)
- Robert Cazanciuc (Justiție)
- Eugen Teodorovici (Fonduri Europene)
- Ioan Rus (Transporturi)
- Ioan Vulpescu (Cultură)
- Bogdan Aurescu (Externe)
- Mircea Dușa (Apărare)
- Gabriela Szabo (Sport și Tineret)
- Sorin Grindeanu (Comunicații)
- Angel Tîlvăr (Diaspora)
- Eugen Nicolicea (Relația cu Parlamentul)
- Sorin Cîmpeanu (Educație)
- Andrei Gerea (Energie și IMM)
- Grațiela Gavrilescu (Mediu)
- Liviu Pop (Dialog Social)