3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 12:55
No menu items!

Noi studii arată că imunitatea la Covid durează mai mult de șase luni

spot_img

Un nou studiu care implică analizarea în timp a mai multor compartimente ale memoriei imune: anticorpi, celule B și celule T, printre alte caracteristici ale memoriei imune, sugerează că imunitatea la coronavirus durează poate dura mai mult de șase luni și chiar ani, relatează CNN.

Publicat recent pe biorxiv.org, studiul a inclus 185 de adulți, cu vârste cuprinse între 19 și 81 de ani, în Statele Unite, care și-au revenit din Covid-19. Majoritatea adulților au avut o formă ușoară a bolii.
Cercetătorii de la Institutul de Imunologie La Jolla, Universitatea din California, San Diego și Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai au analizat probe de sânge recoltate în diferite moment, unele imediat după apariția simptomelor, altele după mai mult de șase luni.

În probele de sânge, cercetătorii au examinat componentele memoriei imune. Ei au descoperit că anticorpii „au fost durabili”, apărând doar „scăderi modeste” la șase până la opt luni, dar au observat că a existat un interval de aproximativ 200 de ori în nivelul răspunsurilor la anticorpi în rândul adulților.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că celulele B de memorie au fost detectate în aproape toate cazurile de Covid-19 și a apărut o creștere a celulelor B de memorie în timp. „S-a observat că memoria celulelor B pentru alte infecții este de lungă durată, inclusiv peste 60 de ani de la vaccinarea împotriva variolei sau peste 90 de ani de la infectarea cu gripă”, au scris cercetătorii în studiul lor.

Cercetătorii au identificat două tipuri de celule T și datele lor sugerează că „memoria celulelor T ar putea ajunge la un platou mai stabil sau la o fază de decădere mai lentă, mai târziu de primele 6 luni post-infecție”, au scris ei.

Studiul vine cu limitări, inclusiv faptul că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă rezultatele similare ar apărea în rândul unui grup mai mare de oameni în momente diferite de timp.

În general, acesta este un studiu important care confirmă existența memoriei imune la SARS-CoV-2, dar cu un grad de variație de la persoană la persoană”, a declarat Lawrence Young, profesor de oncologie moleculară la Universitatea din Warwick, într-o declarație scrisă distribuită de Science Media Center, cu sediul în Marea Britanie, miercuri. SARS-CoV-2 este numele romanului coronavirus.

„Această variație s-ar putea datora unor persoane care au avut o infecție asimptomatică cu un nivel foarte scăzut. S-ar putea aștepta ca acei indivizi infectați anterior cu un răspuns scăzut al memoriei imune să fie susceptibili la re-infectarea cu SARS-CoV-2„, a spus Young, care nu a fost implicat în noul studiu.

Dar mesajul semnificativ este ca raspunsul imun la virus este mai longeviv decat se credea anterior, iar acest lucru ne permite sa continuăm să avem speranța că un vaccin eficient va putea induce o imunitate de protecție susținută.

Când vine vorba de alți viruși, un atac de rujeolă lasă de obicei pe cineva imun pe viață – efect cunoscut sub numele de imunitate sterilizantă. Același lucru a fost valabil și pentru variolă, înainte ca virusul să fie eradicat în anii 1970, printr-o campanie globală de vaccinare. Și vaccinarea adecvată împotriva rujeolei și a variolei protejează complet împotriva infecției.

Dar virusurile respiratorii, cum ar fi gripa, sunt mai complicate. Oamenii pot lua gripa din nou și din nou, iar vaccinurile antigripale oferă în general doar protecție parțială împotriva infecțiilor și a bolilor severe. O parte din aceasta se datorează tendinței gripei de a muta.

Coronavirusurile par să cadă între ele. Există șapte coronavirusuri cunoscute care pot infecta oamenii, iar SARS-CoV-2 este doar unul dintre ele. Multe coronavirusuri umane pot provoca răceala comună, dar pentru că nu sunt de obicei mortale, nu sunt la fel de bine studiate.