Peste 50 de foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii au reluat protestele, luni dimineaţă, în faţa combinatului, cerând plata salariilor compensatorii.
Protestatarii s-au adunat, luni, în jurul orei 9.00, în faţa combinatului Mechel Câmpia Turzii, având pancarte pe care scrie „No job, no money, no problem?”, „Fără bani, fără viitor, trăim din mila lor”. Ei scandează „Pe Valea Arieşului, ca pe Valea Jiului” şi „Vrem banii noştri, nu faceţi pe proştii”.
Fostul lider de sindicat de la Laminorul 2 Dorin Vâţă a declarat, luni, pentru Mediafax, că speră ca la protest să fie prezenţi măcar jumătate din cei peste 700 de disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii. „Sper să ne strângem începând de azi, în fiecare zi, până vineri, măcar 300 – 400 de foşti angajaţi, să venim jumătate dacă nu toţi cei care am fost disponibilizaţi. Vrem banii noştri la care avem dreptul, cele trei plăţi compensatorii, nu dorim altceva”, a spus Vâţă.
Protestul este autorizat între orele 9.00 – 12.00.
Angajaţii disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii au protestat şi săptămâna trecută faţă de neacordarea salariilor compensatorii. Oamenii au decis să reia protestele şi în această săptămână după ce conducerea Mechel Câmpia Turzii a propus plata eşalonată pe trei luni a salariilor compensatorii şi ca foştii angajaţi să taie utilaje casate pentru a le vinde la fier vechi pentru banii aferenţi acelor plăţi, disponibilizaţii fiind nemulţumiţi de această soluţie.
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, declara că noul acţionar al Mechel are intenţii bune şi face toate demersurile pentru achitarea celor trei salarii compensatorii foştilor angajaţi de la Câmpia Turzii, însă are conturile blocate.
Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.
Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.
R.D.