Aproximativ 17.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor asigura, la nivel național, ordinea și siguranța publică, în baza Planului de măsuri aprobat de ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, se precizează într-un comunicat de presă al MAI.
Având în vedere că în noaptea de sâmbătă spre duminică se desfășoară cea de-a XII-a ediție a manifestării „Noaptea Muzeelor”, la care peste 200 de obiective culturale din întreaga țară își vor deschide porțile, aproape 3.000 de polițiști și jandarmi vor acționa, suplimentar față de dispozitivul curent, pentru prevenirea faptelor antisociale și menținerea unui climat de liniște și ordine publică, mai arată oficialii MAI.
O atenție deosebită va fi acordată zonelor în care există aglomerări de persoane, în stațiile R.A.T.B. și pe liniile mijloacelor de transport care duc către muzeele deschise.
“Totodată, ca la fiecare sfârșit de săptămână, pentru fluidizarea traficului și a prevenirii accidentelor grave, echipajele de poliție rutieră dotate cu aparate radar vor fi prezente în special pe traseele care converg către stațiunile turistice și către zonele de agrement”, mai precizează reprezentanții MAI.
În plus, Ministerul Afacerilor Interne îi invită pe bucureșteni sâmbătă, începând cu ora 17.00, să viziteze Foișorul de Foc din București, unde vor putea cunoaște mai multe despre istoria pompierilor și vor fi întâmpinați de Fanfara militară a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov.
De asemenea, cei interesați de activitatea Poliției Române, de uniformele care au fost folosite de-a lungul timpului și de tehnica de intervenție, vor putea vizita Muzeul Poliției Române din Târgoviște.
Noaptea Muzeelor este organizată sub înaltul patronaj al Consiliului Europei, Consiliului International al Muzeelor și UNESCO, la care participă anual aproximativ 3.000 de muzee din Europa.
Și Cimitirul Bellu, şi Muzeul Municipiului Bucureşti fac parte din obiectivele care pot fi vizitate la cea de-a 12-a ediţie a evenimentului european „Noaptea Muzeelor”.
Primăria Municipiului Bucureşti prin ArCuB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Muzeul Municipiului Bucureşti şi Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU) participă la evenimentul „Noaptea Muzeelor” cu o serie de expoziţii şi reprezentaţii de excepţie, se arată într-un comunicat emis de Primăria Capitalei.
Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU) va prezenta, de la orele 19.00, cele mai frumoase exponate din cadrul Cimitirului Bellu. Muzica va fi adusă în scenă de Cvartetul Chromatic, tenorul Liviu Indricău, mezzo-soprana Andreea Iftimescu şi pianista Liana Mareş. Între orele 22.00 – 24.00, bucureştenii pot urmări piesa Jurnalul lui Adam şi al Evei, interpretat de actorii Dana Rogoz şi Dan Rădulescu, în regia lui Eugen Gyemant, se mai arată în comunicatul instituţiei.
Potrivit Primăriei Capitalei, muzeul Municipiului Bucureşti organizează, între orele 18.00-02.00, expoziţii, spectacole multimedia, concerte, recitaluri şi spectacole ale teatrului Masca în nouă locaţii din Capitală: Casa Filipescu Cesianu, Palatul Şuţu, Muzeul Theodor Aman, Muzeul Memorial C.I. şi C.C Nottara, Muzeul George Severeanu, Muzeul Nicolae Minovici, Muzeul Victor Babeş, Muzeul Ligia şi Pompiliu Macovei precum şi Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck.
Bucureştenii sunt aşteptaţi sâmbătă, între orele 14.00 – 01.00, la sediul ArCuB din Strada Lipscani nr 84-90 pentru o serie de expoziţii precum „Ladies in waiting” – a solo show of Carmen Secăreanu, expoziţia de artă” Artistul la 30 de ani”, expoziţiile de fotografie „Swedish Dads” şi „Înconjurul Mării Negre. Oameni şi ritualuri” şi expoziţiile „New Normal” şi „Vagabonzii Mării Negre”. Evenimentul de anul acesta susţine candidatura oraşului Bucureşti la titlul de Capitala Europeană a Culturii în 2021.
R.D.