Lingvistul și filozoful american Noam Chomsky, acum în vârstă de 91 de ani, se află în autoizolare pe fondul pandemiei noului coronavirus, dar condamnă modul în care SUA manipulează virusul, transmite Al Jazeera. Chomsky susține că această criză ar fi putut fi evitată, pentru că au existat suficiente informații în întreaga lume, însă populația a fost trădată de politicieni, iar războiul nuclear și încălzirea globală vor rămâne amenințări si mai grave, după terminarea pandemiei.
Noam Chomsky oferă o perspectivă clară asupra modului în care pandemia a fost gestionată coronacriza de diferite țări.
- „Această pandemie de coronavirus ar fi putut fi prevenită, informațiile fiind acolo pentru prevenire. De fapt, era binecunoscut. În octombrie 2019, chiar înainte de izbucnire, a existat o simulare pe scară largă în Statele Unite – o posibilă pandemie de acest fel ”, a spus filozoful, referindu-se la un exercițiu – intitulat Eveniment 201 – găzduit de Johns Hopkins Center for Health Security în parteneriat cu Forumul Economic Mondial și Fundația Bill & Melinda Gates.
- „Nu s-a făcut nimic. Criza a fost agravată de trădarea sistemelor politice care nu au acordat atenție informațiilor de care erau conștienți.”
- „Pe 31 decembrie, China a informat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) despre simptome asemănătoare pneumoniei cu origini necunoscute. O săptămână mai târziu, unii oameni de știință chinezi au identificat un coronavirus. Mai mult, au secvențiat-o și au furnizat informații lumii. Până atunci, virologii și alții care se deranjau să citească rapoartele OMS știau că există un coronavirus și știau că trebuie să se ocupe de el. Au făcut ceva? Ei bine, da, unii au făcut-o.”
- „China, Coreea de Sud, Taiwanul, Singapore au început să facă ceva. Și au pățit că au conținut cel puțin prima parte a crizei.”
Noah Chomsky arată și diferențele dintre modul în care statele din Occident s-au pregătit pentru criză.
- „În Europa, într-o oarecare măsură, s-a întâmplat. Germania … a avut o capacitate de diagnostic de rezervă și a putut să acționeze într-o manieră extrem de egoistă, fără să-i ajute pe ceilalți, dar cel puțin pentru ea însăși, pentru a se evidenția rezonabil.
- „Alte țări au ignorat-o. Cel mai rău a fost Regatul Unit și cel mai rău dintre toate au fost Statele Unite. (…) Într-o zi [președintele SUA, Donald Trump], spune: ‘Nu există criză, este ca gripa.’ A doua zi: Este o criză cumplită și o știam de-a lungul timpului’. A treia zi, ‘Trebuie să ne întoarcem la afaceri, pentru că trebuie să câștig alegerile’. Ideea că lumea este în aceste mâini este șocantă.”
Trump – „Bufonul sociopat”
Descriindu-l pe Donald Trump drept un „bufon sociopat”, Chomsky afirmă că, în timp ce coronavirusul era o problemă serioasă, „merită să amintim că se apropie o groază mult mai mare. Căutăm la marginea dezastrului, ceva cu mult mai rău decât orice s-a întâmplat în istoria umană”.
„Donald Trump și minionii săi sunt în fruntea curselor către prăpastie. De fapt, există două amenințări imense cu care ne confruntăm – una este amenințarea tot mai mare a războiului nuclear … iar cealaltă, desigur, este amenințarea tot mai mare a încălzirii globale.”
În timp ce despre coronavirus, Chomsky afirmă că poate avea „consecințe terifiante, va exista recuperare”, în ceea ce privește celelalte amenințări, „nu va fi recuperare, e finalul”. Chomsky îl condamnă pe Trump și pentru că pedepsește în continuare, cu sancțiuni, Iranul, o țară care se luptă să supraviețuiască coronavirusului, cu peste 3.000 de morți.
Această conversație a avut loc online, pe 28 martie, ca parte a unei serii de evenimente a mișcării Democrația în Europa 2025, un partid politic lansat de fostul ministru al Finanțelor din Grecia, Yanis Varoufakis, pentru a discuta viziunile despre lume după pandemie. Lista de vorbitori i-a inclus și pe filozoful sloven Slavoj Zizek, pe regizorul de teatru germano-croat și autoarea Angela Richter.
Privind în viitor, Chomsky a spus că ar putea exista motive de speranță, întrucât această criză a arătat o nouă perspectivă asupra neoliberalismului. „Posibil ca, o latură bună a crizei coronavirusului, să fie aceea că ar putea aduce oamenii să se gândească mai serios la ce fel de lume doresc”.
Sursa foto: Facebook/Noam Chomsky