7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:01
No menu items!

Nivelul de metan din atmosferă a ajuns la un maximum istoric

spot_img

O estimare preliminară a Administrației Naționale Oceanică și Atmosferică a Statelor Unite (NOAA) constată că nivelurile de metan atmosferic, un gaz puternic care captează căldura, au atins un nivel maxim. Cea mai nouă analiză a  evidențiază o tendință alarmantă, iar experții cer reducerea poluării din puțurile de petrol și gaze, scrie revista de specialitate Nature.

Metanul este de aproximativ 80 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon și, în timp ce rămâne în atmosferă doar aproximativ un deceniu, spre deosebire de CO2, care rămâne secole, metanul generează serioase îngrijorări specialiștilor în mediu. 

„Iată-ne. Este 2020 și nu numai că nu scade. Nu este la nivel. De fapt, este una dintre cele mai rapide rate de creștere pe care le-am văzut în ultimii 20 de ani ”, a spus Drew Shindell, un om de știință climatică de la Duke University.

Pentru a măsura nivelurile de metan, oamenii de știință au adunat în mod regulat mostre de aer din zeci de site-uri din întreaga lume și le-au analizat la Laboratorul Global de Monitorizare al NOAA din Boulder, Colorado. Prin compararea măsurătorilor, au putut determina media globală. În 2019, concentrația de metan atmosferic a atins aproape 1875 de părți la un miliard, cel mai înalt nivel de când înregistrarea înregistrărilor a început în 1983.

Și mai tulburător, anul 2019 a înregistrat cel de-al doilea salt, într-un an, cât în două decenii. Cu toate acestea, această cifră se poate schimba, deoarece estimările preliminare au înregistrat o evoluție ridicată, a spus Ed Dlugokencky, un chimist de cercetare la NOAA. Numerele finale vor fi probabil dezvăluite în noiembrie, după o analiză mai detaliată.

„Încă așteptăm să vedem care va fi cifra finală și vor trece multe luni înainte să știm asta”, a spus Dlugokencky. „Dar faptul că metanul crește înseamnă că generează în continuare schimbări climatice.”

Emisiile de metan provin în principal din surse naturale, cum ar fi zonele umede, și sursele artificiale, precum ferme, puțuri de petrol și gaze. În zonele umede, microbii excretă metanul. În ferme, vacile și oile, generează din belșug metan – o problemă pe care oamenii o pot aborda crescând mai puține animale.

„Mănâncă mai puțină carne de vită și mai puțin lactate. Acesta este cel mai simplu lucru „, a spus Shindell. „Pentru binele nostru, oricum ar trebui să facem asta.”

Cel mai simplu mod de a limita poluarea cu metan este, totuși, să controlezi eliberarea hazului din zonele de foraj cu petrol și gaze, a spus el. Gazul natural este în mare parte metan și este predispus la scurgeri din puțuri. În mod esențial, există două moduri de a rezolva această problemă. Primul este să arzi gazul natural care se scurge, ceea ce transformă metanul în dioxid de carbon. Al doilea este să colectezi scurgerile.

Companiile pot instala echipamente de recuperare care să le permită colectarea gazului natural care altfel s-ar scurge. Acestea pot vinde apoi acest gaz, contribuind la compensarea costului echipamentului. După o estimare, firmele de petrol și gaze ar putea reduce poluarea cu metan cu 45% fără costuri nete.