2 C
București
joi, 26 decembrie 2024 - 18:31
No menu items!

Nicușor Dan, la Congresul USR: „Vă asigur că rămân partenerul USR”

spot_img

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a participat sâmbătă dimineață la începutul Congresului USR, în cadrul căruia partidul își va alege candidatul la prezidențiale și componența Biroului Național. 

Vreau să vă mulțumesc pentru toți anii în care am colaborat și să vă asigur că rămân partenerul USR în misiunea pe care și-a stabilit-o. E o luptă lungă și nu au trecut decât opt ani. Este o singură luptă care contează: este aceea de a face din România un stat cu instituții care să decidă pentru români”, a spus primarul Bucureștiului. 

„Există un singur cuvânt care definește opoziția la schimbare și cuvântul acela este PSD. Asta este lupta și durează, poate sunt mai pesimist decât Elena. Dar asta este responsabilitatea asumată de noi atunci când am intrat în politică, anume să facem din România un stat al cetățenilor și să le dăm asigurări celor 5 milioane de români plecați că vor fi respectați dacă se vor întoarce.

Cu toate multele erori făcute, dreapta este soluția pentru România. Cred că este nevoie de o reconstrucție a dreptei, dar este nevoie de ființe care stau pe picioarele lor și de aceea este foarte important momentul pe care îl trăiți azi”, a mai spus Nicușor Dan.

Nicușor Dan, fondatorul Uniunii Salvați România (USR), a fost exclus din partid în 2017, un moment semnificativ în politica românească. Motivele principale pentru această excludere au fost legate de divergențe majore de opinie în privința unor chestiuni politice și strategice.

Contextul excluderii

Principalul eveniment asociat public cu excluderea lui Nicușor Dan din USR rămâne Referendumul pentru definirea familiei în Constituția României. Poziția membrilor USR față de referendumul pentru familie a fost una extrem de fragmentată. Nicușor Dan a susținut atunci o poziție neutră sau de non-implicare a USR în acest referendum, argumentând că partidul ar trebui să respecte diversitatea de opinii din cadrul membrilor săi. Însă, majoritatea din partid a preferat o poziție clară împotriva modificării Constituției pentru a defini familia ca fiind exclusiv între un bărbat și o femeie.

Totuși, dincolo de referendumul pentru familie, la conducerea USR existau divergențe semnificative de strategie politică. Nicușor Dan a avut  viziuni diferite în ceea ce privește direcția și strategia pe termen lung a USR față de alți lideri din partid, printre care Dan Barna (cel care a preluat președinția partidului), Cristian Ghinea și mai ales Vlad Voiculescu, care a avut un conflict cunoscut cu Nicușor Dan și căruia i-a reproșat inclusiv candidatura la Primăria Bucureștiului, în 2020 – poziție pe care o țintea și Voiculescu.

În mare, Nicușor Dan pleda penru ca USR să rămână concentrat pe combaterea corupției și pe transparență, în timp ce alți membri ai conducerii au dorit să extindă agenda partidului și să adopte poziții clare pe mai multe subiecte sociale și economice.

Consecințele Excluderii lui Nicușor Dan din USR

După excluderea lui Nicușor Dan din USR, tendința de fragmentare a partidului s-a accentuat, pe fondul tensiunilor dintre grupări. Aceasta a condus la unele plecări din partid  și formarea de noi grupuri politice, dar USR a continuat să crească în influență și să își consolideze poziția pe scena politică românească până în 2020. 

O altă consecință a rupturii dintre Nicușor Dan și partidul pe care l-a înființat este evoluția politicianului Nicușor Dan. După excluderea sa din USR, Nicușor Dan a continuat să fie o figură importantă în politica românească, conturându-și mult mai clar un profil de politician în detrimentul celui de activist. 

Principala sa reușită a fost câștigarea alegerilor pentru Primăria Municipiului București în 2020, susținut de o coaliție de partide de opoziție – inclusiv USR și PNL. 

Ce se întâmplă la Congresul USR de sâmbătă

Delegații USR votează, sâmbătă, candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale din toamnă, precum și componența Biroului Național al USR. 

În cursa internă a USR pentru Cotroceni s-au înscris trei membri ai partidului: Elena Lasconi, Dumitru Stanca şi Octavian Berceanu. Pentru un loc în cadrul Biroului Național al USR candidează 200 de persoane. 

Congresul USR are loc în București, într-o clădire din zona de Nord a Capitalei (Nord Events Center by Globalworth). Vor partcipa 600 de delegați, iar Elena Lasconi va susține un discurs la începerea Congresului, de la ora 10.00. 

Votul va începe de la ora 14.00 şi va dura până la 17.00. Pentru ora 19.00 este programată o conferință de presă, în cadrul căreia USR va anunța rezultatele pentru candidatul partidului pentru cursa prezidențială. Ulterior, va fi anunțată și componența Biroului Național rezultată în urma alegerilor care au loc astăzi.  

Biroul Naţional al USR este format din 24 de membri plus președintelele formațiunii și reprezintă structura executivă de conducere a partidului. Aproape 200 de membri USR s-au înscris în competiţia pentru un loc în Biroul Naţional al USR. Membrii Biroului Naţional vor fi aleşi de delegaţii filialelor la congresul USR de sâmbătă. În competiţia internă s-au înscris opt echipe şi mai mulţi candidaţi independenţi.

Elena Cristea